27-årige Michael: Hvorfor skal man skamme sig over at være jomfru i 20’erne?

Michael er jomfru i 20'erne, og han mener, det er helt okay

author
Freya Bjørnlund

I DR’s tv-program “Gift ved første blik” møder vi blandt andet Michael, som er blevet gift med Kathrine. En helt bestemt sekvens i syvende afsnit af programmet har Michael set igennem flere gange. Michael har nemlig været jomfru, indtil han blev gift med Kathrine. Han var altså jomfru i 20’erne, og det lægger han ikke skjul på i programmet.

“Det er helt klart den, jeg har været mest ængstelig ved i programmet. Det skal jeg gerne indrømme,” siger han. I afsnittet fortæller Michael og hans 25-årige kone Kathrine, at ja – de har haft sex. Michael fortæller også, at Kathrine er den første, han har haft sex med. Den oplysning havde Michael egentlig tænkt at holde for sig selv.

“Under ansøgningsprocessen havde jeg gentagne gange lagt vægt på, at det ikke skulle fortælles på kamera, fordi det ikke skulle definere mig. Og det havde de fuld respekt for.” Men så mødte han Kathrine. Sammen fandt de stille og roligt ind til hinanden. Og så ændrede han mening. “Jeg beslutter at fortælle, at jeg har været jomfru, fordi det ikke burde være et tabu. Det har jeg egentlig altid tænkt. Jeg har bare ikke tidligere haft modet til at fortælle det til alle. Det er altid nemmere at sige: ‘Det kan andre gøre.'”

Læs også: Stadig jomfru? Så fedt er det heller ikke at miste sin mødom

Tøver med det næste skridt

Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut blandt unge i Danmark er 16 år. Men 6 procent af danskerne har ifølge tal fra 2016 ikke haft deres første gang, når de fylder 24 år.

Michael mener, at det især var selvværdet, som stod i vejen for ham, når det kom til pigerne i skolen. “Gennem folkeskolen og gymnasiet havde jeg meget lavt selvværd og led af overvægt og akne. Det bidrog til, at der ikke skete så meget på den romantiske front.”

Senere var det selve den manglende erfaring, der fik ham til at tøve med at tage det næste skridt. “På universitet begyndte jeg at date mere. Men jeg ville opbygge en tryghed med det andet menneske, før jeg havde sex.”. “Men på grund af min manglende erfaring var det svært at opbygge den tryghed. Derfor har jeg nok saboteret mig selv.”

Hvornår siger man det?

At Michael var jomfru, var ikke nogen hemmelighed blandt hans venner og familie. Men det var ikke noget, han følte, han kunne fortælle til alle og enhver. “At være voksenjomfru er noget, der kan tynge meget. Der kan være en forestilling om, at man er bagud i forhold til alle andre. Man kan selv føle, at man er mindre værd. Man kan frygte, at andre tænker det.”

Hvad gør man for eksempel med druklege som ‘Jeg har aldrig’, hvor man skal tage en tår, når man har prøvet noget bestemt i sengen? “Det har jeg prøvet mange gange. Der har været nogle gange, hvor jeg bare har drukket og ladet som om. Det var bare nemmere.”

Og så er der situationen, når man begynder at date en ny. “Jeg tror, de fleste voksenjomfruer har lyst til at fortælle det. Man vil helst ikke ende i den situation, at personen ikke er klar over det under det første sameje. Fordi man nok har nogle usikkerheder. Det havde jeg i hvert fald.”

“Man vil på en måde ‘advare’ den anden person. Spørgsmålet er bare hvornår og hvordan. De spørgsmål er nærmest en konstant byrde på ens skuldre.”. Michael plejede at vente til efter første date, fortæller han. Så det at være jomfru ikke var det eneste, der skulle definere ham i datens øjne. Men med Kathrine valgte han allerede at åbne op om sin manglende erfaring på bryllupsnatten.

Nå, okay …

“Jeg frygter én af to reaktioner, når jeg fortæller om at være jomfru: At personen vil føle medlidenhed med mig: ‘Åh nej, det er da synd for dig’. Eller at personen tænker mindre om mig: ’Hvad sker der for sådan en taber’ – hvis man skal sætte det lidt på spidsen.”

Heldigvis reagerede Kathrine helt anderledes, end Michael havde frygtet. “Hun sagde mest bare ‘Nå okay, det tager vi bare stille og roligt.'”. Han kunne godt tænke sig, at flere havde et afslappet forhold til at være jomfru i 20’erne.

“Jeg ville ønske, at vi bare kunne snakke åbent om det. Især så folk kan få et retvisende billede af, hvor mange der egentlig er. Man har følelsen af, at man er den eneste.” Og i dag er han glad for, at debuten endte, som den gjorde.

“Jeg er ikke typen, der har lyst til at have et one night stand. Så jeg er ret glad for, at det blev sådan her.”

Copyright på billede: DR