5 ting du skal huske, når du bekymrer dig om fremtiden

Hverdag

5 ting du skal huske, når du bekymrer dig om fremtiden

Søs Lytjohan

Af Søs Lytjohan Skrevet den april 20, 2017

Man ved aldrig, hvad fremtiden bringer. Det er jo faktisk lidt af det smukke ved livet. Selvfølgelig kan du forsøge at få nogle ting til at gå i en bestemt retning, men du er aldrig helt herre over, hvordan ting ender. Desværre er det også nogle af de ting, der gør, at vi mennesker bekymrer os alt for meget, og det er en skam. Livet bliver alt for hårdt, hvis vi går og bekymrer os hele tiden. Faktisk er det grunden til, at jeg har lavet denne artikel til dig. En artikel med en liste over ting du skal huske, når de små bekymringer begynder at gå i selvsving og køre rundt i hovedet på dig.

1 Hvor ofte er din bekymring blevet en realitet

“Hvad nu hvis det her sker eller det der?” Du forestiller dig alle mulige scenarier over ting, der kan ske, men hvor ofte er de lige blevet en realitet? Ikke særlig ofte. Og hvis du har forestillet dig fem scenarier, så er det slet ikke sikkert, at noget af det overhovedet er sket. Og så var din bekymring over, hvordan du skulle håndtere situationen helt spildt og unødvendig.

Ville din veninde blive sur, hvis du fortalte, at du havde købt samme jakke OG sko, som hun lige havde købt? Hvad ville hun svare? Hvad skulle du sige til hendes svar? Tag situationen, når den kommer. Du kan ikke forudsige, hvad der vil ske, og desuden forestiller du dig sikkert det værste, og hvor ofte er det lige sket?

2 Tænk: Hvad er det værste der kan ske

Du pisker en stemning op i dit hoved. Hvad hvis du ikke lige får den karakter i en opgave, du havde satset på at få. Det vil være så pinligt, og hvad vil andre ikke tænke? Du tør slet ikke snakke til ham den søde, for hvad hvis han bare synes, du virker megadum.

Af en eller anden grund får de bekymrende tanker lov til at flyde derudaf. Men hvorfor? Begynd med at tænke, “Hvad er det værste, der kan ske?”. Du får en karakter eller to lavere, end du gerne ville. Hvad er det værste der kan ske? Med mindre det er afgørende for, om du kan komme ind på dit drømmestudie, så gør det ikke så meget. Brug i stedet din energi på at gøre dit absolut bedste. Får du så ikke den karakter, du gerne ville, så aftal et møde med din underviser, hvor han sætter god tid af til at fortælle og forklare dig, hvad du kan gøre bedre en anden gang. Så lærer du rent faktisk af det.

Med hensyn til ham den søde, så siger jeg bare “og hvad så, hvis han synes du virker lidt dum?” Så gider du da alligevel ikke at være sammen med ham. Og tro mig, der venter mange søde fyre på dig ude i verden. Synes du ikke, du kan finde dem herhjemme, er det da en oplagt grund til at rejse ud i verden på udveksling eller for at arbejde en periode. Så skal du nok vende tilbage med nogle gode historier på den konto.

3 Du kan selv gøre noget ved det

Lidt længere oppe sagde jeg, at du ikke er herre over, hvordan andre opfører sig, og at nogle ting sker, som de vil, uden du kan gøre noget ved det. Helt sandt er det ikke, for du kan gøre mange ting selv for at hjælpe ting til at ske. Du kan arbejde hårdt for at opnå de ting, du gerne vil, men de kommer altså ikke af sig selv. Du er jo ikke almægtig, så ting sker ikke bare, fordi du ønsker, det skal ske.

At opnå nogle ting i livet kræver en indsats, men det betyder ikke, at du også skal bekymre dig. Næ nej, med optimisme og hårdt arbejde så kan det være, at du opnår det, du gerne vil.

4 Det skader dig, når du bekymrer dig

Kropen er en finurlig ting, og alt hænger sammen. Kender du ikke, at du kan få helt ondt i maven, når du bekymrer dig? Det er fordi maven og hjernen har en sammenhæng. Immunforsvaret sidder hovedsageligt også i maven, så du kan altså ende med at blive fysisk syg, hvis du går og bekymrer dig for meget. Så er det meget bedre at tænke: “Pyt, hvad er det værste, der kan ske? Jeg gør tingene så godt, jeg kan – så skal tingene nok flaske sig.”

5 Husk, de komplimenter du får

Og så skal du huske alle de komplimenter, du får. Ikke kun dem om, hvor nice du ser ud, og hvor flot din nye kjole er, som dine veninder giver. Men også huske dem, hvor du får at vide, at du har gjort et rigtig godt stykke arbejde. Det er både ros fra en chef og en karakter i skolen. Og glem slet ikke komplimenterne, du får fra familie og veninder. Kærlighed er jo den største kompliment, der findes.

 

Mere om