at blive au pair

Hverdag

5 ting, du skal overveje, hvis du tænker på at blive au pair

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den august 7, 2018

Sommerferien er ved at være forbi, og for mange betyder det, at nye udfordringer venter om hjørnet. Behovet for at udforske verden kan i disse dage også vokse. Især hvis du lige har afsluttet skolen og måske vil have et sabbatår eller en pause fra studierne. Der er et hav af muligheder, når det kommer til at skulle vælge, hvad der passer til dig. En populær måde at se verden på er ved at blive au pair. Jeg benyttede selv tilbuddet for nogle år siden, da jeg blev au pair i Los Angeles. Jeg lærte meget af oplevelsen, som både var på godt og ondt.

Uanset hvordan du vælger at udforske verden, er der fordele og ulemper. Men det er vigtigt at være bevidst om, hvad det kan indebære, hvis du tænker på at blive au pair.

Kulturchok

USA er et af de mest populære steder at blive au pair. Mange går med drømmen om at komme til at skabe et netværk eller dygtiggøre sig i engelsk i takt med, at de oplever kulturen på en autentisk måde. Men selvom du tænker, at USA ikke nødvendigvis er det land, der adskiller sig allermest fra os, kan du godt få lidt af et kulturchok. Amerikanere er nemlig helt anderledes. Selvfølgelig kan man ikke generalisere – men forbered dig på en helt anden hverdagsstruktur.

Mange amerikanere har en mere stresset hverdag end almindelige danske familier. De arbejder mere og familienærvær er ikke det samme. Selvom det lyder klichéagtigt, så er der bare noget over den danske hygge, som man ikke kan få i USA.

Danskere er derudover også lidt mere large, når det kommer til at stole på hinanden. Mange familie har forbud mod at deres au pairs har overnattende gæster eller besøg fra det modsatte køn. Ofte har familien også et bestemt tidspunkt, de ønsker dig hjemme på om aftenen. Det kan føles lidt mærkeligt, når nu du er voksen og ikke vant til dens slags regler derhjemme.

Det er et arbejde

Selvom du er spændt på at opleve verden, skal du huske, at det er et arbejde at være au pair. Ofte vil du arbejde meget mere end herhjemme. Din arbejdsuge kan være op til 45 timer – og det er altså meget! Det kan begrænse dig lidt i, hvad du gerne vil nå at opleve. Desuden har du kun to ugers ferie på et helt år, hvilket heller ikke er ret meget, hvis du gerne vil rejse rundt.

Din værtsfamilie har primært fået en au pair, fordi de har brug for hjælp til børnepasning, ikke fordi de synes, det er hyggeligt at adoptere dig for et år. Det er derfor vigtigt at forventningsafstemme med familien på forhånd, hvordan du som au pair skal indgå i familien.

Økonomi

Du tjener omkring 1300 kroner om ugen. Jep, 1300 kroner for 45 timers arbejde. Det svarer til en timeløn på 28 kroner. Selvfølgelig skal du ikke tage et au pair job for at tjene styrtende med penge, men det er stadig en god idé at være bevidst om, at 1300 kroner ikke altid rækker så langt.

Du bliver naturligvis forsørget med mad og et sted at bo, hvilket gør, at din løn udelukkende er lommepenge. Men det er en god idé at spare godt op, inden du skal være au pair, for hvor fedt er det at sidde i et fremmed land uden råd til at gøre det, du har lyst til? Desuden koster det også penge at blive au pair. Du betaler en hvis sum til det bureau, du vælger at rejse med. Beløbet er mellem 10.000 og 20.000 kroner.

Det er påkrævet, at du har kørekort, hvis du skal være au pair. Hvis ikke du har det, skal du derfor også tage det, hvilket koster knapper.

Du er ikke børnenes mor

Selvom det kan føles, som om du nærmest er mor til de børn, du skal passe, så er det altså ikke tilfældet. Det kan være svært at finde sin rolle imellem at skulle være en slags familiemedlem og ansat. Du må ikke opdrage børnene for meget, men du skal stadig være en autoritet. Det kan være en svær balance – især fordi du bruger så meget tid med familien, både når du har fri og er på arbejde.

At finde en naturlig balance imellem din fritid og arbejdstid kræver derfor lidt tilvænning. De fleste ønsker jo nok, at der ikke skal være så stor forskel på de to roller.

Konflikter

Der kan opstå konflikter i din relation til værtsfamilien. Det er der jo sådan set ikke noget underligt over, når man tænker på, hvor meget tid i alle bruger sammen. Dog kan det være enormt grænseoverskridende at skulle løse disse konflikter, fordi dit space er deres space.

Selvom der naturligvis bliver afholdt samtaler imellem dig og værtsfamilien før din ankomst, kan der alligevel opstå en del uventede dilemmaer undervejs. Som au pair kan du opleve at stå lidt alene, fordi dine værtsforældrer ofte vil støtte hinanden.

Men, men, men

Når alt dette er sagt, er der altså også en hel del fede ting ved at vælge at blive au pair. Og disse ting er ret exceptionelle for netop et au pair-ophold. Så bare hav ovenstående fem ting in mente, når du skal beslutte, om du skal blive au pair. Held og lykke!

  • Du møder en masse spændende mennesker fra forskellige kulturer.
  • Du får dit ‘andet hjem’, som du efterfølgende har lyst til at besøge igen og igen.
  • Dine evner til at netværke bliver styrket.
  • Du bliver dygtig til at håndtere konflikter.
  • Dine sprogkunstskaber bliver markant bedre.
  • Du får venner for livet.
  • Du lærer at værdsætte den kultur, du kommer fra.
  • Du får en enorm mængde selvindsigt.