To nationaliteter

Hverdag

8 situationer du kender, hvis du har to nationaliteter

Rebeca Pons

Af Rebeca Pons Skrevet den oktober 5, 2017

Vi er utrolig mange i Danmark, der har to nationaliteter, og hvor er det skønt, at ingen af os er ens. Jeg er selv halv spansk/halv dansk, og det kommer der altså nogle episoder ud af, som jeg tænker, du kender alt for godt, hvis du også har to nationaliteter.

Fyrene prøver at score dig med gloser på dit andet sprog

Du forstår ikke helt, hvorfor det sker. Men gang på gang oplever du, hvordan fyre prøver at score dig ved at sige nogle enkelte ord på dit andet sprog. Nogle gange er det sødt, andre gange synes du, at det er lidt en kliché. Det afhænger lidt af, hvor sød fyren er, eller hvor stor en fuckboy han virker til at være. Du har måske sågar prøvet, at en fyr har ladet som om, han kom fra samme land, som du. Altså, hvor dum er han? Tror han ikke hans kraftige accent, afslører ham!? Kært…

Alle dine sommerferier er gået til dit andet land

Siden du var helt lille, er dine sommerferier gået til dit andet land. Det var altid vildt dejligt at se familien, men der var også perioder, hvor du var virkelig træt af, altid at skulle det samme sted hen. Det kunne være et lidt love/hate forhold, for du ville heller ikke være det foruden. Nu hvor du er blevet lidt ældre, er du ikke dernede hvert eneste år. Derfor begynder du at synes, at der går for langt imellem. Men der er også bare så mange andre steder i verden, du gerne vil se og opleve. Du har en masse, du skal indhente efter de mange ferier det samme sted.

3 Folk er imponeret over alle de sprog, du kan

Det er sødt, hvor imponeret folk bliver over, at du kan et andet sprog, og de vil altid lige høre, hvordan dit andet sprog lyder. Når de bliver overrasket over, at du har to sprog, glemmer de, at du jo ikke ville kunne tale med din familie, hvis det ikke var tilfældet. Mindre detalje.

Du har talt om folk på dit andet sprog, mens de var der

Okay, den her lyder ikke særlig sød, og det er nok ikke noget, du vil indrømme. Men det smarte ved at kunne et andet sprog er, at man kan tale med sin familie om ting, andre ikke skal forstå. Nogle gange er det bare noget, man ikke ønsker andre skal høre, men som man gerne vil tale om her og nu. Andre gange er det, hvis du vil brokke dig over, hvor langsom kasseekspedienten er. Det er skønt og praktisk at have to nationaliteter.

Du er blevet venner med folk på grund af jeres fælles nationalitet

Det er sket op til flere gange, at du har stået til en fest og bondet over, at I havde samme nationalitet. I havde ikke synderlig meget at tale om, inden I fandt ud af, at I kom fra samme lande. Så havde I pludselig virkelig meget tilfælles og var de bedste veninder for en aften. Du har dog også venner i dit liv, som du har kendt, siden du var helt lille, og som er blevet din ekstra familie. Jeg har for eksempel en hel ekstra familie her i Danmark, som også kommer fra Spanien, som jeg plejer at præsentere som min spanske familie i Danmark. Måske du også kender det?

Du savner nogen hver eneste dag

Jo, det er da eksotisk at have to nationaliteter. Men det er også rigtig hårdt. For hver eneste dag er der nogen, du savner. Du ser ikke din familie så ofte, som du ønsker, og det kan mærkes. Du har aldrig holdt en familiefødselsdag, hvor hele din familie var til stede. Halvdelen af din familie er ikke til stede på de store dage. For selvfølgelig kommer de ikke til Danmark, bare fordi du er blevet færdiguddannet. Heldigvis har du ikke prøvet andet, og du er vant til det. Men du misunder lidt dem, der har hele sin familie omkring sig altid.

Du roder rundt i sprogene, når du er fuld

Når du er stangbacardi, er der mange ting, du ikke kan finde ud af. Blandet andet hvilket sprog du skal tale. Derfor er det op til flere gange sket, at du i din hundrede kilometers brandert har talt et sprog, ingen af dine veninder kunne forstå. Nå, så skal du jo heller ikke stå til ansvar for alt det lort, du lukkede ud. De forstod det jo ikke. Heldigt.

Din personlighed er præget af begge nationaliteter

Hvis du selv skal sige det, har du fået det bedste fra dine to nationaliteter. Fordi du er en blanding af to nationaliteter, har du med tiden fundet ud af, at der er ting, du gør anderledes end dine veninder. Du tænkte ikke over det, da du var yngre, men nu hvor du er blevet ældre, har du fået en større forståelse for, hvorfor du gør, som du gør. Du kender dig selv bedre, og derfor kan du se, hvilke sider der er danske, og hvilke sider der er din anden nationalitet.

Kender du andre situationer? 

Mere om