De 10 bedste high school film, du burde se med din veninde lige nu

author
Freya Bjørnlund

Der er cheerleaders, og jocks, prom queens og brilleaber, emo-chicks og dropouts. I de bedste high school film er der plads til alle – men hver klike ved hvert sit kantinebord. High school er både den værste og den bedste tid i ens liv. For os, der ser på, er det for det meste en fest.

Vi hylder alle de teens, der skal så gruelig meget igennem for at få det første knald, med listen over de 10 bedste high school film nogensinde. Klik videre, og find de gode film. Det er bare med at hive fat i din veninde, sætte jer til rette og nyde filmene.

Læs også: 10 film fra Netflix, der egner sig perfekt til den ultimative tøseaften

Super Bad

IMDb score: 7,6

Vi kalder den fra starten: Af de bedste high school film i verden har Seth Rogen og Evan Golberg skrevet den sjoveste. Og med det sjoveste cast: Jonah Hill, Michael Cera og ikke mindst Emma Stone, der brød igennem med et brag i den her bromance om bedstevennerne Seth og Evan (ja, ligesom manuskriptforfatterne), der har en simpel plan:

1: Skaf alkohol. 2: Drik piger fulde til den sidste fest før dimissionen. 3: Get laid. Mon der er andre der kender til de skidegode planer? De fleste gør nok, men det er nok de færreste, der har forfalsket et sygesikringskort med navnet McLovin’.

Bring It On

IMDb score: 6,0

Hvis man går rundt og tror, at cheerleading er “sporten” for skolepiger, der ikke vil flække en negl eller udtvære deres foundation, så har man ikke set Bring It On. 

Kirsten Dunst var en æblekindet sweetheart med muller af stål i den her blanding mellem en high school komedie og en sportsfilm, hvor to cheerleaderhold kæmper med blod, sved og møgbeskidte tricks for at vinde den landsdækkende konkurrence i cheerleading. Forvent dobbelt strakt saltoer med skrue på stribe …

 

Easy A

IMDb score: 7,1

High school er en fødekæde. Så hvad gør man, når man sidder håbløst fast i rollen som grå mus? Man faker sin egen første gang og springer ud som skolens selvudnævnte slut. Og pludselig er man løvedronning på savannen.

Emma Stone er uimodståelig oplagt i den her komedie, der slet ikke burde kunne være så sjov, taget i betragtning af at den handler om slut shaming i sjette gear. Men det er den.

 

Mean Girls

IMDb score: 7,0

Igen – skolen er ikke for børn og sarte sjæle, heller ikke i de bedste high school film. Vi ville hellere bekæmpe en løve med de bare næver end at havne i plastikklikens “Burn book“. Cady er vokset op i Afrika, og hun får mildest talt et kulturchok, da hun starter på en standard amerikansk high school.

Hun kommer hurtigt ind i varmen hos skolens populære piger, The Plastics. Men så falder hun for en af deres ekskærester og pludselig er Cady jaget vildt.

 

10 Things I Hate About You

IMDb score: 7,3

10 Things I Hate About You er faktisk inspireret af Shakespeare-skuespillet Trold kan tæmmes. Men den bedste grund til at gå 90’er-nostaligisk i kødet på den her er Heath Ledger med brune krøller og en virkelig overbevisende version af Can’t Take My eyes Off of You. Hands down den bedste kærlighedserklæring i high school filmhistorien.

Cameron falder hårdt for flotte Bianca. Men hendes far forbyder hende at date, før hendes reserverede storesøster finder en fyr. Og så sætter Cameron en snedig plan i værk for at match make den kræsne storesøster.

Grease

IMDb score: 7,2

En ægte klassiker ruster aldrig. Man glemmer hurtigt, at Grease faktisk er en high school film i al sangen, dansen og det faktum, at John Travolta var 24 år, og Olivia Newton-John var 30, da filmen kom ud.

Men man skal ikke hænge sig i detaljerne, man skal bare drømme sig tilbage til de summer nights, hvor en flot karl gik i læderjakke, og en lækker trunte gik i lycrabukser. Vi er stadig hopelessly devoted til Grease.

Clueless

IMDb score: 6,8

I 2018 vendte 1990’er-moden tilbage. Vi er ret sikre på, at Clueless kan tage en stor del af æren. Men selv hvis samtlige årtier kopierer Alicia Silverstones garderobe og udvikler sådan en match-computer på en app, så når vi aldrig på niveau med hendes ingen fucks-attitude. Never.

Og kan det passe, at hele verden har glemt, hvor lækker den unge Paul Rudd egentlig var, længe før han blev Ant-Man i Ant-Man og Phoebes kæreste Mike i Friends?

Dazed and Confused

IMDb score: 6,8

Før Matthew McConaughey blev Oscar-vindende skuespiller, var han Wooderson – den omvandrende hashkoger, kongen af bros, typen med lidt for langt hår, der er lidt for gammel til at hænge ud på den high school, han droppede ud af for år tilbage. Og alt for gammel til onelineren: “That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.”

Og så er Matthew McConaughey endda kun én i perlerækken af usædvanligt troværdige typer i Richard Linklaters klassiker om den allersidste skoledag. Den mest chillede af verdens bedste high school film.

American Pie

IMDb score: 7,0

Hvordan føles det? Et spørgsmål, som alle amerikanske high school studerende og danske gymnasieelever gennem historien har stillet sig selv. De havde ikke forestillet sig, at de skulle finde svaret på bunden af en æbletærte med bar røv på køkkenbordet, netop som far kommer hjem.

Selv Klovn kan ikke få os til at krumme tæer så hårdt, som vores stakkels teenagetæer led gennem American Pie.

The Breakfast Club

IMDb score: 7,9

Den er moderen til de bedste high school film. Og den, som lærte os, at de her arketyper altid kan findes på en high school: Den selvsikre sports-jock, den lækre, populære pige, den brainy nørd, den sortklædte emo-chick og den værste bad boy i byen, der er too cool for school.

Det særlige ved The Breakfast Club er, at de fem (stero)typer bliver tvunget til at tilbringe en hel dag sammen til eftersidning. Og her opdager de, at de slet ikke er så forskellige under facaden. Don’t you forget about The Breakfast Club, den nailede high school, længe før vi selv blev gamle nok til at gå der.