De virkelige historier bag de her Disney-film er grusomme

Der findes grusomme historie bag mange gode Disney-film

author
Mette Pabst

Gode Disney-film skal du ikke lede lang tid efter. Disney-film er for de fleste lig med prinsessekjoler, blå himmel og nuttede dyr. Rigtig gode Disney-film er som regel harmløse, og vi ved, at det hele ender lykkeligt. Men det er kun, fordi Disney har pyntet på historien. De virkelige historier bag de gode Disney-film er meget, meget mørkere.

Vi har samlet de sande historier bag nogle af de mest elskede Disney-film. Kender du alle på listen?

Snehvide

Snehvide er et af verdens mest elskede eventyr. Der er syngende fugle, dådyr og dværge, en flot prins og en happy ending. Men Disney har tegnet let og elegant hen over de grumme detaljer i eventyret.

I Brødrene Grimms originale version af Snehvide er der knap så mange hjælpsomme mus og kvidrende fugle. Hvor den onde heks falder ud over en klippekant og dør i Disneys eventyr, så overlever hun i Grimms fortælling. Herefter tvinges hun til at komme til Snehvides bryllup, hvor hun skal tage et par brandvarme jernsko på og danse, til hun falder om og dør. Sikke en måde at dø på.

Askepot

Askepot er historien om den stakkels pige, som bor sammen med sin stedmor og stedsøstre, der behandler hende som en slave. De er onde og stride, mens hun er godheden selv. Og selvfølgelig er det Askepot, der ender med den smukke prins, mens alle hendes musevenner jubler i Disneys udgave.

Askepot historien findes i mange versioner, men den kendte historie fra Brødrene Grimm er langt mere makaber end Disney-filmen. Her forsøger stedsøstrene ikke bare at klemme deres fødder ned i glasskoen, de skærer ligefrem tæer af for at få foden til at passe. Nå ja, og da Askepot til sidst får sin prins, prikker et par duer stedsøstrenes øjne ud til brylluppet.

Den lille havfrue

Ariel er prinsesse i havet, men hun drømmer om et liv på jorden. Hun indgår en pagt med den snu havheks om at få et par ben i bytte for sin stemme, og så besøger hun prinsen på hans fortryllende slot – et slot du i øvrigt kan besøge i virkeligheden.

I Disney-versionen ender havheksens plan med at mislykkes, og Ariel og prins Erik får hinanden. I H.C. Andersens eventyr ender det ikke nær så lykkeligt.

For det første er det en del af handlen, at det skal føles som at gå på knive, hver gang Ariel tager et skridt på sine menneskeben. Og så gider prinsen hende alligevel ikke. Han gifter sig med en anden dame, og havfruen kaster sig i havet i sorg og forvandles til havskum. Børn kunne åbenbart tåle mere forfærdelige historier i H.C. Andersens tid.

Skønheden og Udyret

I Disneys version af Skønheden og Udyret lader Belle sig fængsle af et udyr for at redde sin far. Mens hun holdes fanget af udyret på slottet, finder hun ud af at elske ham, og hun ender med at kysse ham. Et ægte kærlighedskys, der bryder udyrets forbandelse og forvandler ham til den smukke prins, han i virkeligheden er.

I den oprindelige historie skrevet af franske Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve har Belle også to søstre, som hun overtaler udyret til at måtte besøge. Søstrene bliver sindssygt jaloux på Belle, da de ser hende, fordi hun er klædt i dyrt tøj og lever på et slot. Så de forsøger at få hende til at blive længere, fordi de håber, udyret vil blive vred og æde Belle. Den søskendekærlighed.

Udyret æder ikke Belle, men kysser hende og forvandles. Og til sidst kommer der en fe forbi og forvandler søstrene til sten.

Klokkeren fra Notre Dame

Klokkeren fra Notre Dame er som udgangspunkt en forfærdelig historie, men samtidig en af de rigtig gode Disney-film. Et lille handicappet hittebarn, der bliver gemt i klokketårnet på Notre Dame, alene og forladt. Men Disney formår alligevel at vende historien til noget sødt. For han hygger sig med gargoilerne, og så bliver han forelsket i Esmeralda.

Og selvom hun ikke er vild med ham, så er det bare helt ok i Disney-versionen, og det hele ender sådan set meget godt alligevel.

Sådan går det ikke i originalversionen i Victor Hugos roman. Her formår Quasimodo ikke at redde Esmeraldas liv. Så han ser hende dø og besøger efterfølgende hendes grav, som han ikke rokker sig fra. Han ender med at dø af sult ved graven, og mange år senere åbner man Esmeraldas grav og finder de to skeletter side om side. Dystert.

Tornerose

Den smukke prinsesse stikker sig på en ten og falder i en dyb, dyb søvn. Heldigvis kommer der en modig prins, der kæmper sig igennem det store tornekrat, der omkranser slottet og med et kærlighedskys vækker hende af søvnen. Sådan kender vi Disneys version af Tornerose. Men den virkelig historie bag denne gode Disney-film er måske den mest rædselsvækkende af dem alle.

For den rigtige Tornerose-fortælling, der er skrevet af Giambattista Basile, er langt mere forstyrret. Her vågner prinsessen ikke ved et kærlighedskys. Hun vågner ved, at hun har født tvillinger, der ligger og sutter på hendes bryster. Der er en konge, der har været forbi og voldtaget hende, mens hun sov. Og så er han ellers redet tilbage til sin kone.

Det bliver næsten mere forfærdeligt, da den jaloux kone lokker prinsessen til slottet. Her beder hun kokken om at slå børnene ihjel og tilberede deres kroppe som mad for den intetanende konge.

Heldigvis er kokken ikke skingrende sindssyg, så han skåner de små børn. Dronningen forsøger også at myrde prinsessen, men ender med selv at blive dræbt, og så bliver prinsessen gift med kongen, der voldtog hende, mens hun sov. Skøn godnathistorie.

Bambi

Vores mest forfærdelige barndomsminde er, da Bambis mor bliver skudt. Helt ærligt, hvordan kan man gøre sådan noget i gode Disney-film? Men når vi læser orginalversionen af Bambi, kan vi godt se, at Disney faktisk skånede vores små barnehjerter.

Læs også: Denne her kunstner gør almindelige mennesker til Pixar-figurer – og det er vanvittig flot

For i den virkelige historie bag Disney-filmen lægger den østrigske forfatter Frelix Salten ikke fingrene imellem. Her er det ikke bare Bambis mor, der bliver skudt. Det er også vores egen lille Bambi. Men Bambi løber rundt i cirkler og spreder blodet fra skudsåret for at forvirre jægerne – og overlever.

Nå ja, og så er den søde pigebambi, han bliver vild med, hans kusine. Tætte familiebånd, de hjorte har.