Derfor er du klog, hvis du bander

Vidste du, at der faktisk findes adskillige fordele ved at bande? Tjek bare disse fire af slagsen.

author
Anja Bruneskjold

Findes der virkelig fordele ved at bande? Ja. Det er der faktisk noget, der tyder på. I hvert fald, hvis man tror på disse forskere.

Det lyder ikke altid så pænt. Og de fleste af os har da nok har fået fortalt, at vi bør undgå det. Men i følge forskere fra Marist College og Massachusetts College of Liberal Arts findes der faktisk adskillige fordele ved at bande. Forskerne mener i hvertfald, at personer, der bander, ofte er mere intelligente end andre, fordi deres ordforråd simpelthen er større. De ser altså en sammenhæng mellem folks ordforråd, og altså kendskab til flere bandeord, og intellekt.

Forskerne bad frivillige forsøgspersoner om på tid at nævne så mange ord, de overhovedet kunne inden for diverse kategorier som for eksempel dyr, ord, der begyndte med et bestemt bogstav og så videre. Og i den forbindelse viste det sig, at de personer, der kunne nævne mange ord, og altså havde et stort ordforråd, også kendte til virkelig mange bandeord.

Med disse konklusioner er der altså noget, der tyder på, at myten omkring, at man er uintelligent, hvis man bander, er død og begravet. Men det handler ikke bare om at bande konstant. Det handler i højere grad om, at du kan bruge de rette bandeord i den rigtige sammenhæng.

Læs også: Hvis du får disse beskeder, er der stor chance for, at personen lyver for dig

Tre andre fordele ved at bande

Det er ikke kun din intelligens, der viser sig som en fordel, når du bander. Faktisk findes der også andre ting, der kan være virkelig positive ved at bande.

1 Formindsker smerte

I et forsøg blev frivillige bedt om at placere deres hænder i isvand så længe, de kunne. Og måske lidt længere. Hos de personer, der fik lov til at bruge bandeord, viste det sig, at de kunne holde smerten ud væsentlig længere, end de, der ikke måtte bande. Hos de bandende forsøgspersoner så man blandt andet, at deres hjerterytme var mere stabil, og de fortalte selv, at smerten ikke var nær så slem – sammenlignet med de, der kun brugte mere neutrale ord, mens hænderne blev holdt i isvand.

2 Skaber sammenhold

Det er altså ikke, fordi man ikke kan have sammenhold i en gruppe, bare fordi man ikke bander. Det er ret vigtigt lige at slå fast. Men på nogle arbejdspladser kan det for eksempel skabe sammenhold, hvis man bandet på samme måde. For eksempel kan det virke støttende, hvis man bander på samme måde over vejret eller en dårlig dag. Det sender et signal til kollegaerne om, at alle er på samme niveau. MEN! Det er vigtigt at nævne, at banderiet på ingen måde må omhandle andre personer. Det skal hellere handle om neutrale ting, der ikke engang er i nærheden af noget personligt.

3 Gør dig til en vinder af diskussioner

Selvom mange måske forbinder bandeord med vrede og hævede stemmer, så er det på ingen måde sådan, det skal foregå i en diskussion. Og egentlig heller ikke i andre situationer.
I en undersøgelse, hvor forsøgspersoner blev bedt om at lytte til taler med det samme budskab, var de enige om, at talerne, hvor der blev bandet, var mere troværdige. Her brugte man simpelthen bandeord til at understrege vigtige pointer – og til at vinde folk over på sin side. Deltagerne rankede simpelthen talerne, der enten begyndte eller sluttede med bandeord, som langt mere troværdige, end de, hvor sproget var mere neutralt.

Læs også: Det sker der med din krop, når du skændes med din kæreste

Kilde: Men’sHealth