Tidsoptimist

Hverdag

Er folk, der konstant kommer for sent, egoister?

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den januar 10, 2018

Kender du en tidsoptimist? Altså, en person der bare ALTID er forsinket. Hende, du bliver nødt til at invitere en halv time før alle andre.

Du har helt sikkert et par personer, der popper op, når du tænker på at komme for sent. En sådan person kaldes faktisk en “tidsoptimist”.

Er det ikke sindssygt irriterende, når du skal stå og spilde din tid, fordi din veninde igen er forsinket? Du undrer dig gang på gang over, hvorfor hun ikke bare kan være der til den aftalte tid. Det føles mest af alt, som om at hun vil skide dig et stykke og er fuldstændigt ligeglad med, at hun spilder din tid. Det summer inde i dig, når hun så endelig ankommer. Du har lyst til at ruske i hende og bede hende om at tage sig sammen.

En tidsoptimist oplever tiden anderledes

En tidsoptimist er faktisk hverken egoistisk eller et dårligt menneske. De er bare mennesker, der har en skæv opfattelse af, hvor hurtigt tiden går. Faktisk viser en undersøgelse, at hvis man beder en tidsoptimist sige til, hvornår der er gået ét minut uden at se på et ur, vil hun i gennemsnit føle, at det minut er gået efter 77 sekunder. En ikke-tidsoptimist oplever et minut langt mere realistisk. Ved samme undersøgelse opfattede de nemlig, at minuttet var gået efter 58 sekunder.

Noget andet, som kendetegner en klassisk tidsoptimist, er, at hun ofte er enormt selvkritisk. Det ligger til hende at være et reflekterende og kreativt individ. Hun har et mere skrøbeligt sind og tvivler sandsynligvis stærkt på sine egne evner, hvilket er med til at forsinke hende. Hun fokuserer på en frygt, som er forbundet med den aftale, hun skal nå frem for at fokusere på at være der til tiden. Dette gør hende i høj grad til en “men” person. Hun sætter “men” ind i alle sætninger og samtaler, og dette er et udtryk for hendes ambivalente væsen. “Jeg var egentligt på vej ud af døren, ‘men’ jeg blev i tvivl om mit outfit.”

Ved konstant at skulle undskylde for sig selv, styrkes tidsoptimistens selvkritiske tendens. Det bliver dermed en form for ond cirkel.

Ikke-tidsoptimister er som regel mere ambitiøse og konkurrencedygtige af natur. De har lettere ved at tage beslutninger, og de kræver derfor ikke så meget tid til eksempelvis at komme ud af døren, rette en opgave, forberede en præsentation og så videre. Ikke-tidsoptimister har oftest meget svært ved at forstå, hvordan tingene kan tage så lang tid for tidsoptimister. “Hvorfor kan hun ikke bare tage af sted lidt tidligere?” Det er vigtigt at have i baghovedet, at der absolut ingen onde intentioner er, når en tidsoptimist kommer for sent. De er garanteret lige så irriterede på sig selv, som du er på dem, når sådan en situation opstår.

Kilde: BBC Capital