Søvnmangel: Det sker der med din krop, hvis du ikke sover

det sker med din krop, hvis du ikke sover

author
Mathilde Brandborg

Har du også de der perioder med manglende søvn? Du har festet torsdag, fredag og lørdag – måske sovet et par timer mellem hver dag, men det er langt fra de 7 til 9 timer, som er anbefalet unge at sove. Fuck it, der er en ny fest! Man har også altid den bedste brandert på andendagen, det ved alle. Det er bare at skylle en Redbull ned, og så kører vi! Det er ligesom på Roskilde Festival, der sover du heller ikke særligt meget, men hold kæft, hvor har du det fedt.

Kan du ikke bare sove, når du bliver gammel? Nej, desværre ikke. Det er faktisk decideret farligt at nedprioritere søvn, også selvom du er ung og smuk!

Jo, jo – det kan jo godt ske, at du få gange har svigtet din søvn, fordi du skulle være med til det hele i weekenden. Måske har du også prøvet at holde dig vågen, fordi du skulle aflevere en vigtig opgave i skolen eller læse til eksamen. Du genkender sikkert det der med at sidde med blodsprængte øjne, og køre kaffe ned på 10. time. Pludselig bliver det nærmest hver dag, at du sover for lidt. Du har ikke rigtigt tid til at tænke så meget over, hvilke konsekvenser den manglende søvn har for dit helbred.

Du bliver syg af manglende søvn

Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan din telefon begynder at opdatere og “rydde op” i dine apps sent på aftenen, når du burde sove? Det er lidt det samme, der sker med dit immunforsvar. Det er nemlig, når du sover, at dit immunforsvar holder din krop optimeret, så du undgår at blive syg. Hvis du nu først er blevet syg, så er det altså en ekstra god idé at lade immunforsvaret få fred til at rydde op, imens du sover. For hvad sker der, hvis du afbryder din telefon, imens den er ved at opdatere? Den bliver sur og ked af det, og den bliver ikke mindst rigtig sløv. Manglende søvn gør dig altså syg.

Du mister din koncentration

Kender du det der med ikke at kunne tænke klart, fordi du er træt? Forestil dig lige, hvad du udsætter hjernen for, hvis du konstant nægter den at hvile sig. Mangel på søvn gør dig dårligere til at træffe beslutninger. Derudover bliver du også meget mere glemsom og din evne til indlæring svækkes markant. Det kender du sikkert også godt, hvis du engang kom til at gå i byen dagen inden, du skulle i skole. Så føles det lidt som om, at din hjerne er blevet til mos.

Hvis du kører bil, så tænk lige over det ovenstående en ekstra gang. Hvis du sover mindre end seks timer om natten i gennemsnit, så har du tre gange så stor risiko for at køre galt. Det er det vist ikke helt værd, hva’?

Du kommer til at se gammel ud

Fedt? Ja, altså hvis du skal lyve om din alder, men helt ærligt… Så fedt er det da heller ikke, hva’? Søvnmangel gør dig ældre at se på. Et studie har vist, at en gruppe kvinder der sov for lidt, havde flere rynker, fine linjer, farveforskel og mindre elasticitet i huden, end en tilsvarende gruppe kvinder, der sov tilstrækkeligt meget.

Måske genkender du det også fra dig selv, når du kommer hjem fra Roskilde Festival, og ser dig i spejlet efter syv dage med manglende søvn. Det er uhyggeligt, hvor meget dit ydre påvirkes af din livsstil. Hvis du gerne vil have en sundere og friskere hud, så skal du måske overveje at sove lidt mere.

Kilde: Healthline.com

Psst! Hvis du har svært ved at falde i søvn, så har vi lidt tips og tricks til dig lige her.