Hvorfor er nogle mennesker egentlig glemsomme?

Find ud af, hvorfor nogle mennesker bare altid er glemsomme

author
Annemarie Friis Persson

Vi kender alle sammen en, der bare ALTID er glemsom. Hvis ikke du kender en, er det måske dig selv? Alle er glemsomme ind imellem – nogle mere end andre. Og det er der faktisk en grund til … Eller fem. Her er nemlig fem former for eller grunde til glemsomhed. Hvis du er en af dem, der bare altid er glemsom, kan du helt sikkert nikke genkendende til samtlige af dem. Ellers kan en af dine veninder stensikkert.

Læs også: Derfor er det godt at være glemsom

1 “Hvor lagde jeg min telefon?”

Den her form for glemsomhed tror jeg, vi alle sammen selv har oplevet. Når vi glemmer, hvor vi har lagt vores telefon, er det, fordi vi i det øjeblik, vi lægger den et “smart” sted, ikke er opmærksomme nok. Måske du tænkte på noget andet – måske du slet ikke tænkte. Uanset tanker, lagrer din hjerne ikke den information, du skal bruge for at finde din telefon igen. Det samme gælder, når du glemmer, hvor du har lagt dine nøgler, eller hvor du har parkeret din bil. Men det gælder faktisk også, når du glemmer at gøre noget på et bestemt tidspunkt. For eksempel at tage dine p-piller. Det forklarer, hvorfor der er nogle, der bare ALTID glemmer at tage deres p-piller, og hvorfor der er andre, der slet ikke forstår, hvordan man kan glemme det.

2 “Eller husker jeg forkert?” … “JA”

Lyder det bekendt? Ingen informationer bliver lagret helt ens i folks hjerner. Det er også derfor, at vi kan have vidt forskellige oplevelser af en bestemt begivenhed eller person – for eksempel i forbindelse med et parforhold. Din ekskæreste synes måske, at I havde det godt sammen. Og du havde lyst til at hoppe i havnen hver anden dag under jeres forhold. Der er mange faktorer, der påvirker vores måde at lagre en oplevelse på i hjernen Og det er derfor, vi ofte har forskellige oplevelser af samme ting. Forskellige oplevelser er altså et tegn på glemsomhed.

3 “Jeg ved det godt, jeg kan bare ikke huske det”

Ja ja, den er god med dig, tænker du sikkert, hvis en af dine veninder svarer sådan på dit spørgsmål. Men måske de faktisk har ret. Der findes nemlig en form for glemsomhed, hvor man midlertidigt mister evnen til at huske information, der allerede er lagret i hjernen. Denne form kaldes en blokering.

Det samme gælder, når man bytter rundt på folks navne. Så har du en veninde, der altid bytter om på dit og en anden venindes navn, må du ikke være for hård ved hende. Hun kan ikke altid gøre for det …

4 Du husker det, du gerne VIL huske

Når du oplever noget, tager din hjerne med det samme stilling til, om det er en mindeværdig oplevelse eller ej. Hvis ikke det er det, kan du sandsynligvis ikke huske det kort tid efter, du har oplevet det. Det kan du ikke, fordi din hjerne kun lagrer visse ting – resten bliver smidt i glemmebogen og aldrig fundet frem igen. Og gudskelov for det! Tænk, hvis vi kunne huske alt, vi nogensinde havde oplevet.

Så hvis du ikke engang kan huske, hvad du lavede i går, var det nok, fordi du ikke lavede noget spændende. Ikke noget din hjerne fandt spændende i hvert fald.

5 “Jeg kan tydeligt huske det!”

Nogle gange er du helt sikker på, at du kan huske noget, der senere viser sig ALDRIG NOGENSINDE at være sket. Men hvorfor husker du det så, som havde du selv oplevet det? Nogle gange husker man dele af en oplevelse rigtigt, men fejlplacerer bestemte detaljer – for eksempel involverede personer. Har din veninde nogensinde glemt, at du var med til en fest? Eller omvendt? Så er det måske derfor. Andre gange husker man noget, man har hørt fra andre, som havde man selv oplevet det. Det skyldes, at vores hjerner er MEGET letpåvirkelige over for informationer, vi hører.

Læs også: Har din veninde glemt dig til fordel for sin kæreste? Sådan tackler du det