Barbara Moleko er Månedens Shero

Hverdag

Månedens Shero: Barbara Moleko

Søs Lytjohan

Af Søs Lytjohan Skrevet den juni 9, 2017

Vi har startet noget nyt. Drrrrrrrrrrr tadaaaaaa: ‘Månedens Shero’. Hver måned snakker vi med en kvinde, vi synes er megasej og inspirerende – en vaskeægte Shero, du ved She + Hero = Shero. Altså en sand heltinde. Den første kunne vi ikke forestille os være andre end den sprudlende sangerinde Barbara Moleko. Hvis der er nogen, der ikke er bange for at være sig selv, som er megacool og bare følger sine drømme, så er det hende. Vi er fan her på redaktionen.

Barbara Moleko er Månedens Shero

Hvad er den bedste kvalitet en kvinde har?

Det er evnen til at føle. Måske er det noget, jeg siger, fordi jeg er ved at blive gammel, haha. Men evnen til at føle og mærke efter, lige meget om det handler om parforhold, venskaber, arbejde eller noget andet. Det har ikke altid været “på mode” at handle efter sine følelser, og faktisk føler jeg, at det er blevet set som et svaghedstegn. Du ved, hvis man er lidt PMS-agtig, har grædt på arbejdet eller bare er følelsesmæssigt påvirket i en periode. Men heldigvis er det ved at vende. Kvinder kan godt være følsomme og stærke på samme tid.

Hvilken kvinde inspirerer dig?

Det er kvindetypen, der kan jonglere med store ambitioner og mål for både sit arbejdsliv og sit privatliv. Kvinden, der ikke lader sig underlægge andres forventninger, men gør det, som gør hende glad.

Jeg forestiller mig, at kvinder som Helle Thorning og Margrethe Vestager er sådanne kvinder. Det drejer sig ikke om, hvilken politik de fører, eller om jeg er enig med dem eller ej. Men de knokler på arbejdsfronten, og det tror jeg ikke altid er nemt, når det ser ud som om, man vælger det frem for at lægge mere vægt på familien og det hjemlige. Så de er fandeme bare nogle rigtige boss ladies.

Hvornår føler du dig allersejest?

På scenen føler jeg mig allersejest. Der er jeg i mit rette element. Jeg ved, at jeg er god til at synge og performe. Og jeg ved, at det, jeg leverer, er godt, og jeg elsker det. Så kan det godt være, at jeg har været nervøs inden, men når jeg står på scenen, så er alt andet glemt.

Hvad kan du bedst lide ved dig selv?

Mit hår. Før syntes jeg, at det bare var stort og kruset. Men de seneste par år er det som om, der er sket en slags ’black hair revolution’. Nu er der alle mulige guides på Instagram og Youtube, som viser, hvordan jeg kan pleje mit hår, glatte eller krølle mit hår og gøre alt muligt ved det. Og et eller andet sted så føler jeg en connection til de andre piger, som også er mørke med samme slags hår som mig. Det var ikke altid let at vokse op og være mørk. Jeg ville så gerne passe ind, og håret gjorde det bare endnu mere tydeligt for mig, at jeg ikke lignede de andre. Så det er dejligt at få det bånd med andre mørke piger. Vi har kæmpet de samme kampe – på flere områder.

Hvilket råd vil du give dit yngre jeg?

Jeg ville sige: “Du er smuk, som du er”, og sige, at “Du skal fokusere på de ting, du kan og er god til, så kommer du længst”.

Hvad er det pinligste, du har prøvet?

Jeg har et motto, der hedder, at jeg ikke fortryder nogle af de ting, jeg gør, men jeg lærer af de fejl, jeg laver. Men noget af det pinligste er at have slået en prut under sex. Men man kan jo bare ikke holde den inde, når man ligger der, så ved ikke, om man kan lære af det. Og så har jeg bare en sygt dårlig situationsfornemmelse og er ret politisk ukorrekt, så nogle gange kommer jeg med nogle upassende jokes. De er da næsten pinlige hver gang.

Hvilket råd vil du give Sheros læsere?

Husk at mærke efter. Skal du træffe en hurtig beslutning, så tag lige lidt flere indåndinger end normalt. Også selvom det ikke føles naturligt. Det er så vigtigt at mærke efter, om det føles rigtigt. Der er en tendens i samfundet til, at vi skal tænke og handle superhurtigt hele tiden, men for det meste får vi det bare dårligt af det og får stress. Så træffer vi nogle dårlige beslutninger, fordi vi er pressede. Så er det bedre at tillade sig selv at bruge fem minutter ekstra eller længere tid, hvis man har brug for det, til at træffe den rette beslutning.

Mere om