Nanna: “Jeg er ensom, når jeg er sammen med mine venner”

Kan man mon være ensom, selvom man har venner? Ja, det kan man. Læs her, hvordan det er for Nanna.

author
Anja Bruneskjold

De fleste mennesker har nok stiftet bekendtskab med følelsen af ensomhed. Særligt unge mennesker. Faktisk viser en undersøgelse, at næsten hver femte ung mellem 16 og 24 år føler sig ensom. Den statistik er Nanna Madsen på 22 år fra Esbjerg en del af. Hun er nemlig en af de unge, der til dagligt mærker ensomheden.

Følelsen af ensomhed vokser

Nanna har masser af venner og familie, hun tit ser. Og så kan det måske virke mærkeligt, at hun alligevel ikke kan ryste følelsen af ensomhed af sig?

Sådan har det været siden teenageårene, og det tyder på, at følelsen af ensomhed faktisk også har et fast greb i hendes selvtillid:

“Jeg har altid haft tanker omkring, at folk kun var sammen med mig af tvang og pligt. Og altså ikke af lyst. Og jo mere jeg tænker sådan, jo mere vokser følelsen af at være ensom og alene,” siger hun.

Nanna ved selv, hvor svært det er at tale med andre om de svære ting, der gør ondt. For udover ensomhed døjer Nanna nemlig også med OCD. Noget, der i forvejen kan være svært for folk at sætte sig ind i. Derfor er det heller ikke ligefrem let for hende at indvie folk i sin ensomhed:

“Jeg har masser af veninder og familie. Og en kæreste. Men selvom jeg for eksempel er sammen med rigtig mange mennesker, så kan jeg alligevel godt få følelsen af at være alene og ensom. I virkeligheden er det nok bare angsten for at være alene, jeg bliver ramt af,” forklarer Nanna.

Stort pres fra sociale medier

Som lille følte Nanna sig aldrig ensom, når bare hun havde en legeaftale med en kammerat. Men sådan er det ikke i dag. Der handler det meget om, hvordan hun for eksempel viser sig selv og sit liv frem på Facebook og Instagram. Og den følelse kan gøre hende endnu mere ensom.

“De sociale medier afgør, hvor populær man er. Hvis jeg for eksempel ikke har mange følgere, så er jeg ikke god nok”, forklarer hun. Hun mener, at de sociale medier er med til at lægge et pres på os mennesker, og at alting handler om at være perfekt. Ellers er man udenfor – og så opstår ensomheden.

Nanna oplever ofte at sidde sammen med en masse veninder. Og egentlig er det altid virkelig hyggeligt. Men her kan hun alligevel godt pludselig blive ramt af en altoverskyggende ensomhed:

“I virkeligheden tror jeg, det handler om, at jeg ikke føler mig god nok. Jeg kommer måske til at overtænke alle mulige situationer hele tiden, og mit eget selvbillede påvirker nok følelsen af ensomhed. For måske er jeg slet ikke nærværende, og så spænder jeg nok ben for mig selv.”

Læs også: Nilgün deler hudløst ærligt billede på Facebook: “Det er ikke noget at skamme sig over”

Angsten for at miste kontrollen

Det er tydeligt, at Nanna mener, at de sociale medier er med til at få ensomheden til at blomstre. Livet bag skærmen påvirker nemlig i den grad livet ude i virkeligheden. Og selvom hun er i selskab med andre, så har hun en følelse af, at folk forventer, at hun er perfekt. For det er jo det, man viser på Facebook og Instagram.

Selvom Nanna godt ved, at ingen er perfekte, så vil hun alligevel gerne være det. Eller i det mindste bare være en god veninde, datter og kæreste. For hvis hun ikke kan være det, som hun tror, folk forventer, så mister hun kontrollen. Og SÅ kommer ensomheden.

Det hjælper at tale om det

Når ensomheden dukker op, forsøger Nanna at undertrykke den. Men det virker aldrig helt efter hensigten.

“Når jeg er sammen med mine veninder og bliver ramt af ensomhed, har jeg det med bare at snakke en masse. Om alt muligt. For jeg får jo følelsen af, at jeg virkelig skal leve op til et eller andet,” forklarer Nanna.

Hun har ikke talt med sine veninder om sine følelser. For hun er bange for, at det billede, de har af hende, vil krakelere – at hun så i deres øjne ikke er god nok. Derfor er det kun hendes søster og kæreste, der ved, hvad Nanna går igennem.

Det er dog gået op for Nanna, hvor vigtigt det er at tale om sin ensomhed. Og det er særligt på læreruddannelsen, at hun har fået øjnene op for, HVOR væsentligt det er at belyse et så stort problem. Hun mener, det er vigtigt, at der bliver sat fokus på de ting, der er svære at tale om. Og det er noget, hun gerne vil give videre til sine fremtidige elever. For som hun siger: “Det er vigtigt, at børnene har det nemt med at tale om de ting, de føler indeni.”

Læs også: 4 grunde til, at du føler dig ensom, selvom du ikke er alene