Jeg er bange for at flyve

Hverdag

Sådan håndterer du det, hvis du er bange for at flyve

Emilia Jacobsen

Af Emilia Jacobsen Skrevet den juni 16, 2017

Er du bange for at flyve? Du er ikke den eneste. Der er virkelig mange af os, der ryster af skræk, når vi skal træde ind i et fly. Måske er det så slemt, at du allerede ryster, når du beslutter dig for at skulle ud at rejse. Det er i hvert fald ikke sjovt, og derfor har vi her seks forskellige forslag til, hvordan du kan håndtere din flyskræk. Det kan godt være, at du tænker: ‘Det er lettere sagt end gjort’, men hvis du virkelig tager tingene til dig og prøver dig frem, så er der altså gode chancer for, at noget af det virker. Vi krydser fingre.

1 Brug ørepropper eller hørebøffer

Du hører så mange mærkelige lyde, når du er på et fly. Og du ved aldrig, hvilke lyde der er hvad. Derfor kan det faktisk være en ret god hjælp, hvis du bare lukker alt ude. Det kan være svært at gøre selv, fordi du automatisk kommer til at fokusere på de mærkelige lyde. Men hvis du tager ørepropper i eller nogle megagode hørebøffer, der kan lukke alt ude, så er den i vinkel. Det kan virkelig anbefales, for det er skønt for dig, at der er ro omkring dig, når du er bange.

2 Sov fra det hele

Et godt trick er at sove fra det hele. Bum, så er flyveturen slut, og du havde slet ikke tid til at være bange, for dine øjne var lukkede hele tiden. Og så tænker du nok: ‘Øhm, hvordan vil du have, at jeg bare lukker øjnene og så sover?’. Det er et billigt trick, men jeg bruger det selv – dog fordi jeg lider af flysyge. Jeg snupper en hel køresygepille, hvis jeg har brug for at falde i søvn på en lang flyvetur. Det virker perfekt, for jeg bliver træt med det samme, jeg sætter mig i flyet, og så er jeg næsten garanteret søvn på hele flyveturen.

3 Mærk din krop

Ja, nu bliver det lidt højtideligt, men prøv det, før du dømmer det. Det gælder nemlig om en slags meditation. Plant fødderne solidt på gulvet, den plads der nu er, luk øjnene, og tænk så: ‘Nu skal jeg kun fokusere på at mærke mine fødder’. Det kræver dyb fokus, og det er netop det, der er finten og grunden til, at det kan virke på din flyskræk. Det næste, du gør, er at fokusere på en ny kropsdel, for eksempel skuldrene. Og sådan fortsætter du. Du kommer nærmest til at være i en dyb trance, for du må KUN fokusere på de kropsdele, du tænker på.

4 Snak med personalet

Det kan være en rigtig god idé at tale med nogen, der faktisk flyver oftere end nogen andre. Og så er flypersonalet da oplagt. Stewardesser, stewarder og piloter er trænet i at være smilende og servicemindede, og de er altid så søde at snakke med. Tag en snak med dem om, hvordan det er at arbejde på et fly, og om de nogensinde har haft svært ved det. Fortæl om dig selv og om din flyskræk, og hør dem, om de måske har nogle gode råd. Det kan virkelig berolige dig – også bare det at de ved, at du sidder i flyet og er lidt bange. Så bliver der helt sikkert taget ekstra godt hånd om dig.

5 Vær ærlig over for dine medrejsende

En ven i nød er noget af det vigtigste i alle aspekter i dit liv. Derfor tæller det virkelig også, når du er ombord på flyet og er bange. Om du rejser med dine veninder, kæreste, familie eller kollegaer – det er lige meget, de skal bare vide, hvordan du egentlig har det. Fortæl dem også, hvordan de bedst kan hjælpe dig, for så ved de præcis, hvad de skal stille op, hvis du pludselig får det værre. Det kan være, at du har brug for at holde en i hånden, eller at du mere har brug for ikke at blive talt til. Det vil hjælpe dig at bryde tabuet.

6 Tal dig selv til fornuft

Måske kender du det fra din løbetur eller måske fra din sunde livsstil – jeg snakker om at proppe fornuft ind i hjernen på dig selv. Når jeg er ude at løbe, og det bliver ekstrahårdt, siger jeg altid til mig selv: ‘Kom så, du kan godt. Dine ben kan jo sagtens løbe længere, det er bare hjernen, der ikke gider mere. Så selvfølgelig kan du blive ved.’. Det samme gør min kollega, når hun skal holde sig fra søde sager i hverdagene: ‘Hey, har du overhovedet brug for den der plade chokolade? Nej, vel!?’.

Præcis det samme skal du gøre ombord på flyet: ‘Er der overhovedet noget at være bange for? Kører jeg ikke bare mig selv op? Rooooolig. Bevar roen, træk vejret’. Og tænk så på destinationen. Du er jo faktisk ude at flyve af en virkelig virkelig god årsag – nye oplevelser venter forude.

Læs også: Lider du af angst? Så skal du gøre dette til en del af din skønhedsrutine

God tur!

 

Mere om