Uforklarligt mange selvmord efter premieren på serien 13 Reasons Why

13 REASONS WHY

Foto/ Netflix

author
Mette Pabst

Er du også afhængig af serier? Vi kender det SÅ godt. Og vi er særligt vilde med serien 13 Reasons Why. Her følger vi 17-årige Hannah, der gennem efterladte kassettebånd deler 13 grunde til, at hun begik selvmord. Serien blev efter premieren kritiseret for at forherlige selvmord – blandt andet med en laaang og detaljeret scene af Hannahs selvmord.

Nu tyder en amerikansk undersøgelse på, at selvmord i serien 13 Reasons Why måske kan have haft en ret negativ indvirkning på de unge seere.

Undersøgelsen, som The Guardian har bragt, viser en uforklarlig stigning i selvmord blandt unge efter premieren serien 13 Reasons Why. RET underligt.

Læs også: Her er de 6 bedste gyserfilm på Netflix

Selvmordsraten er steget

13 Reasons Why fik premiere 31. marts 2017. I den efterfølgende måned var selvmordsraten højere end på NOGET ANDET TIDSPUNKT i den femårige periode, som forskerne undersøgte. Selvmordsraten steg faktisk med 28,9 procent blandt børn og unge mellem 10 og 17 år.

I de første ni måneder efter premieren på 13 Reasons Why var der sammenlagt 195 flere selvmord, end der nogensinde har været. En højere selvmordsrate, som forskerne ikke kan forklare ud fra den historiske data.

Selvom det er pigen Hannah, som begår selvmord i 13 Reasons Why, er det især blandt teenagedrenge, at selvmordsraten er steget i de ni måneder efter premieren.

I undersøgelsen siger forskerne ikke direkte, at de mange flere selvmord i perioden skyldes Netflix-serien. Men de forklarer dog, at man bør være opmærksom.

“Resultatet af denne undersøgelse bør føre til øget opmærksomhed på, at unge mennesker er særligt sårbare over for medierne,” lyder det fra forskeren Lisa Horowitz, skriver The Guardian.

Efter den første sæson blev kritiseret for at forherlige selvmord, tilføjede Netflix advarsler om seriens indhold på streamingtjenesten. Sæson 3 af serien 13 Reasons Why får premiere i løbet af 2019.

Hvis du kæmper med selvmordstanker, kan du få rådgivning hos Livslinien, som kan kontaktes på telefonnummer 70 201 201 eller gennem netrådgivningen.

Læs også: Kan du se disse 13 gysere UDEN af få chok?