10 ting du ikke vidste om kys

author
Emilia Jacobsen

Mhmm, kys kys kys. Findes der noget bedre? Okay, det kommer selvfølgelig an på, hvem det er med, og hvor meget savl der liiiige er indblandet. Eller om det er en af de der akavede situationer, du kender, fra første gang du skal kysse med ham den søde. Det kan jo også være, at du er bange for at kysse? Det er rent faktisk en ting. Uanset hvad så tror vi på, at du er meget klogere på de der kys efter at have læst med her.

1 Immunforsvar

En undersøgelse viser, at der overføres 80 millioner bakterier mellem dig og fyren, når I kysser i ti sekunder. Men det er ikke en dårlig ting, tværtimod. Når du bliver udsat for disse bakterier, kan det nemlig styrke dit immunforsvar. Det er lidt ligesom at blive vaccineret, fordi din krop danner antistoffer mod de bakterier, den bliver udsat for under kysset. De antistoffer kan altså være med til at forebygge sygdomme. Det er da smart, hva’? Du må hellere se at kysse lidt mere.

2 Verdens længste kys

Jep, det findes i Guinness Rekordbog. Rekorden blev slået i 2013 i Thailand, og kysset varede 58 timer, 35 minutter og 58 sekunder. Wow, siger vi bare. Slå den!

3 Offentligt kys

I USA har de nogle meget mærkelige regler omkring kys i flere stater. I Iowa må mænd med overskæg ikke kysse kvinder i offentligheden. I Hartford i Connecticut må mænd altså helst ikke kysse deres kæreste på søndage, og i Colorado må mænd slet ikke kysse sovende kvinder. Øhm okay, det er vist kun den sidste, der giver mening, hva’?

4 Den bedste følelse

Når du kysser, får du den bedste følelse i kroppen. Det er stofferne oxytocin og dopamins fortjeneste, fordi de svømmer rundt i kroppen, når du kysser. Oxytocin er det hormon, der udløses, når du knytter dig til nogen. Derfor føler du dig tættere knyttet med fyren, når I kysser hinanden. Dopamin kender du sikkert. Det giver dig en følelse af glæde og får dig til at ville have mere.

5 Frygt for at kysse

Er du bange for at kysse? Der er så mange følelser, du nok ikke har helt styr på, at du faktisk kan have. Men vidste du så, at der findes et navn for frygten for at kysse? Det hedder philemafobi. Det er meget normalt, at unge mennesker, der ikke har så meget erfaring med at kysse, lider af philemafobi. Men frygten kan altså udløses af alverdens ting som for eksempel frygten for bakterier, berøring eller intimitet.

6 Før du blev født

Vi kysser alle sammen forskelligt, og vi har det også med at have forskellige måder at sætte hovedet på, når vi skal kysse. Til højre eller til venstre. Og det viser sig, at du højst sandsynlig slet ikke tænker over det eller gør det bevidst. Det går nemlig helt tilbage til, inden du blev født. What? Ja, altså i løbet af de sidste uger af graviditeten og i de første seks måneder, efter vi er blevet født, udvikler vi det tidligste af det, der kaldes adfærdsmæssig asymmetri. Det betyder, at det er her, vi vælger enten at dreje vores hoved mest til venstre eller til højre. Og det kan altså ses, når du kysser i dag.

7 Muskler

Du kan faktisk forbrænde op til 26 kalorier per minut i løbet af et kys. En, tro, tre sæt i gang! Men ud over det, er op til 30 af dine ansigtsmuskler aktive, mens du kysser. Mens du bare nyder og nyder sommerfuglene i maven, når I står og kysser, har du altså også gang i en træningssession. Win!

8 Tænder

De der kys kan faktisk være rigtig gode for hygiejnen i din mund. Når du kysser, bliver dine spytkirtler stimuleret, og spyt hjælper med at neutralisere syren derinde. Det er en god ting, fordi spyt er basisk og derfor hjælper med at gøre vores tænder modstandsdygtige over for syreholdige fødevarer. Men pas på med at kysse med en fyr, der ikke børster tænder regelmæssigt. Det kan nemlig have den helt modsatte effekt og faktisk være dårligt for dine tænder.

9 Blodtryk

Sørme om ikke også dit blodtryk bliver lavere, fordi du kysser. Jamen dog, alle de fordele. Dit blod piler simpelthen rundt i kroppen, når du kysser, og det kan dit blodtryk rigtig godt lide.

10 Stress

En undersøgelse viser, at hvis du kysser din kæreste ofte, kan det sænke dit stressniveau. I undesøgelsen blev den ene halvdel af 52 deltagere bedt om at kysse deres kæreste oftere i en længere periode, mens den anden halvdel intet skulle gøre. Det viste sig så efter seks uger, at første halvdel havde lavere stressniveau. Kyssene kan åbenbart være med til at skabe ro hos dig, så måske du skal kysse lidt, næste gang du føler dig lidt stresset eller travl.

Kilde: The List