Camilla efter halvandet år med psykisk vold: “Jeg elskede ham jo stadig”

Foto/ Shutterstock

author
Anja Bruneskjold

Camilla havde en sød kæreste, og alt var egentlig godt. Men ud af det blå kom en ny fyr pludselig ind i hendes liv. Hun blev forelsket, og den gamle kæreste blev skiftet ud med en ny. Men … Den nye, søde fyr viste sig at være helt anderledes, end hun havde troet – og særligt psykisk vold blev nu en stor del af hendes hverdag.

Hvert år bliver 33.000 kvinder i Danmark udsat for fysisk eller seksuel vold af deres nuværende eller tidligere partner. Camilla på 21 år fra Fyn er en af dem. Hun har nemlig levet i et forhold med netop disse to typer vold. Men også med en tredje type: den psykiske.

“Jeg spiste som en tyk pige”

I halvandet år var Camilla sammen med en fyr, der udsatte hende for både fysisk, seksuel og psykisk vold. I begyndelsen var alting egentlig godt mellem Camilla og hendes ekskæreste: “Han var MEGET sød. Og omsorgsfuld. Jeg tænkte aldrig over, at der måske var noget galt,” forklarer Camilla.

Men da parret havde været sammen i en måneds tid, begyndte han at komme med underlige kommentarer:

“En dag sagde han pludselig til mig, at hvis jeg fuckede ham op, så ville han ødelægge mit liv. Han var meget bange for, at jeg skulle være sammen med andre. Så det var lidt en trussel,” fortæller Camilla undrende.

De underlige kommentarer og den psykiske vold tog hurtigt til. Og der gik ikke lang tid, før ekskæresten og hans ord fik al magten over Camilla. Ganske langsomt lykkedes det ham nemlig at nedbryde hende fuldstændig:

“Han begyndte for eksempel at komme med kommentarer, når jeg spiste. Han sagde blandt andet, at jeg spiste som en tyk pige. Og selvom det egentlig generede mig, at han sagde det, så tænkte jeg alligevel ikke videre over det,” forklarer Camilla.

Læs også: Luisa lever i et åbent forhold: “Jeg føler, jeg skal præstere mere, når han er på date”

Var det Camillas egen skyld?

Uden at hun egentlig lagde mærke til det, voksede usikkerheden indeni Camilla. Kommentarerne omkring hendes måde at spise på blev efterfulgt af kommentarer om en (ikkeeksisterende) dobbelthage og andre ubehagelige ord: “Han ville hele tiden have mig ned med nakken,” siger hun. “Han skulle ligesom bare finde fejl ved mig.”

Og det var ikke kun psykisk vold, Camilla var udsat for. Ekskæresten var nemlig heller ikke bange for at straffe hende fysisk – og bagefter få hende til at føle, at det var hendes egen skyld. Første gang, han slog hende, husker hun tydeligt:

“En dag, da vi havde et skænderi, slog han mig. Jeg blev ret chokeret, for jeg havde aldrig prøvet det før. Men ret hurtigt vendte han situationen på hovedet, så det blev MIN skyld. Og det endte med, at jeg sagde undskyld til ham, mens han trøstede mig,” forklarer Camilla – nærmest forundret over sin egen reaktion. Det var en taktik, som ekskæresten brugte så ofte som muligt: “Han var rigtig god til at få situationer vendt om, så det blev min skyld. Det var MIG, der var noget galt med. Men det var aldrig noget, jeg sådan rigtig studsede over,” siger Camilla.

Tvunget til tavshed

I halvandet år fandt Camilla sig i konstant at blive udsat for både fysisk og psykisk vold. Slag, spark, seksuelle overgreb og generel grænseoverskridende adfærd var en del af hverdagen. Og det samme var den psykiske vold, når ekskæresten dagligt kom med nedladende kommentarer, talte grimt om Camillas familie og venner og gentagende gange beskyldte hende for utroskab: “Der var en fyr, der havde reageret med et hjerte på mit profilbillede. Og så begynde han at køre på mig og beskylde mig for at være ham utro,” forklarer Camilla.

Ekskærestens psykiske terror og onde kommentarer fik Camilla til at isolere sig og føle sig ensom, uduelig og intet værd. Men hun kunne stadig ikke helt se, hvor langt ude deres forhold var. Og det hjalp heller ikke på situationen, at ekskæresten nærmest forbød Camilla at tale med andre om deres forhold: “Han mente ikke, at vores forhold kom andre ved … Så jeg talte ikke med folk om det,” fortæller hun.

En særlig voldsom episode gjorde, at Camilla fik nok af det hele. Slagene og de onde ord havde taget overhånd. Hjemme hos ekskæresten pakkede hun sine ting og ringede grædende efter en veninde. Mens Camilla ventede på at blive hentet, skiftede ekskæresten hele tiden humør: “Først sagde han, at jeg ikke måtte gå fra ham. Lige bagefter sagde han så, at jeg bare skulle skride. Og så igen, at jeg ikke måtte gå.” Men det var egentlig ligegyldigt, om han var sød eller ond. Han havde tabt. Mistet Camilla for altid. Hun satte sig nemlig ind i venindes bil og så sig ALDRIG tilbage.

“Jeg elskede ham jo stadig”

Ekskæresten blev ved med at ringe, men Camilla ignorerede ham: “Men det var svært. Jeg elskede ham jo stadig, selvom han var sådan,” fortæller hun. Og i dag, et halvt år efter bruddet, forsøger ekskæresten stadig at komme i kontakt med hende. Men Camilla vil ikke tale med ham: “Jeg vil slet ikke have noget med ham at gøre.”

Efter at være kommet ud af det voldelige parforhold, har Camilla fået det meget bedre. Mens volden stod på, var det svært at tale med familien om det. Og selvom hun havde en idé om, at noget var galt, så reagerede hun ikke på det. Først nu har hun fortalt sin familie og sine venner, hvordan det hele hang sammen: “De blev meget overraskede. Han var jo så sød og omsorgsfuld, når de var der,” forklarer hun.

Selvom Camillas ekskæreste overbeviste hende om, at hun ikke skulle tale med andre om deres forhold, synes hun alligevel, at man bør gøre det. Også selvom det er svært:

“Man skal åbne sig op for sine nærmeste. Det vigtigste er at få talt med andre om det. Også selvom du kun er en lille smule i tvivl. Så kan du nemlig også få at vide, at det altså aldrig er DIG, der er noget galt med,” siger Camilla.

Camilla har endnu ikke været helt klar til at date igen – hun har nemlig været meget skeptisk over for fyre. Men noget tyder på, at tingene så småt er vendt: “Jeg er endelig begyndt at blive interesseret i mænd igen,” afslutter hun.

Læs også: Nanna: “Jeg er ensom, når jeg er sammen med mine venner”

Camilla er et opdigtet navn. Camilla har ønsket at være anonym, fordi hun stadig frygter sin ekskæreste. Hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.