DENNE almindelige type parforhold er i virkeligheden en af de værste

Foto/ Shutterstock

author
Anja Bruneskjold

Du ved naturligvis godt, at der findes både gode og dårlige parforhold. Og måske tænker du også, at dit og din kærestes forhold er det bedste i verden. Eller hvad? Der er nemlig særligt én bestemt type parforhold, som er HELT almindeligt, men samtidig VIRKELIG usundt og dårligt. Sådan et forhold var forfatter Sunny Sea Gold i – det skriver Health.

Læs også: 3 ting, I skal gøre hver aften for at blive bedre kærester

Det er altså ikke sikkert, at du har skænket det en tanke. Men det er desværre ret almindeligt at være i et forhold, hvor der er tvangsadfærd. Altså … Hvor du eksempelvis bliver tvunget til at gøre ting, du i virkeligheden ikke har lyst til. Og yes, det er altså bare ét eksempel på de mange typer af dårlige parforhold, der findes. Ikke desto mindre var det lige netop sådan et forhold, som Sunny Sea Gold var i.

Læs også: 13 tegn på, at jeres forhold ikke vil holde

Hvad betyder tvangsadfærd i et parforhold?

Det der med at blive tvunget til noget som helst, er jo aldrig fedt. Men nogle gange er det altså slet ikke sikkert, at man lægger mærke til, at det sker. For Sunny Sea Gold startede det hele med masser af kærlighed fra kæresten. Han sagde ting, som at han virkelig syntes, at hun skulle hænge ud og hygge sig med sine venner. Efter et stykke tid sagde han, at det var i orden, hun var sammen med vennerne, men at HAN ikke kunne lide dem. Og herfra eskalerede det faktisk yderligere. Til sidst forbød han hende nemlig helt at se vennerne. Jep – en VIRKELIG kontrollerende adfærd, som kan komme til udtryk i mange forskellige former. Måske kan du genkende det fra dit eget forhold? Det kan godt være, at din kæreste ikke lige forbyder dig at se dine venner. Men måske har han gradvist ændret mening om dit tøj? Eller om din familie? Eller forsøger han måske at tage kontrollen over, hvad du generelt bruger din fritid på?

Læs også: 3 forestillinger om dit parforhold, der faktisk ødelægger det

Hvordan påvirker tvangadfærd et parforhold?

For Sunny Sea Gold var kontrollen og manipulationen med til fuldstændig at isolere hende fra omverdenen. Pludselig så hun ikke sine venner og sin familie så meget, som hun gerne ville. Og det begyndte at gå op for hende, hvor meget hendes kæreste i virkeligheden forsøgte at styre hendes liv. For eksempel ville han have hende til at droppe sit aftenarbejde, så han ikke længere behøvede at bekymre sig, når hun var ude alene om aftenen. Og han ville også bestemme, hvilken bil hun skulle køre i. Det hele blev præsenteret som kærlighed og omsorg. Men i virkeligheden var det psykisk vold, som langsomt blev en almindelig del af forholdet og hverdagen. Men det var ikke kun ting omkring Sunny Sea Golds liv, som kæresten ville bestemme over. Pludselig var han også blevet meget kontrollerende, når det handlede om sex – og faktisk blev Sunny tvunget til sex. Hun gik fra ham. Endelig! Hun skulle ud af det dårlige parforhold, som hun havde levet i alt for længe.

Læs også: DENNE ene ting kan få dit parforhold til at vare for evigt

Er DIT parforhold præget af psykisk vold?

Det er vigtigt lige at understrege, at din kæreste altså IKKE nødvendigvis udøver psykisk vold, selvom du kan genkende elementer fra Sunnys historie i dit eget forhold. Men det er altså kun dig selv og din mave, der ved, om dit parforhold er, som det skal være.

Er du i tvivl om, om du lever i et psykisk voldeligt forhold? Så har organisationen “Lev Uden Vold” lavet en liste med fem ting, du kan være særligt opmærksom på. Derudover kan de også hjælpe med både at oplyse og rådgive dig om netop psykisk vold.

Læs også: Derfor har lave piger og høje fyre de BEDSTE parforhold