Disse 5 spørgsmål kan fortælle dig, om dit forhold vil holde

Vil det holde?

author
Mathilde Brandborg

Har du stået i en situation, hvor du har tænkt, om dit forhold vil holde? Måske det hele virker for godt til at være sandt. Måske I er begyndt at skændes lidt, og du føler, at det ikke fungerer? Det er nok meget almindeligt, at vi spekulerer på om vores forhold vil holde.

Om dit forhold vil holde, kan være svært at spå om. Der er ingen, der ved, hvad fremtiden bringer af udfordringer og følelser.

Hvis du går rundt og tænker på, om dit forhold vil holde, så findes der fem spørgsmål, du kan spørge dig selv om for at få lidt mere klarhed.

Forsøger du stadig at finde ud af, hvor og hvem du gerne vil være?

Vi er længere om at slå os ned og finde os selv i dag end førhen. Det siges, at årene fra vi er 18-29 er der, hvor vi bruger tid på at skabe os selv på alle punkter. Det er både i forhold til uddannelse, karrierer og kærlighed. Vi udvikler os utroligt meget i disse år.

Hvis du tilhører denne aldersgruppe, er det ikke sikkert, at du endnu ved, om din partner og dig skal dele resten af livet. Hvis du er meget usikker på, hvad din fremtid bringer, er du sandsynligvis også usikker på, hvem der kommer til at være en del af den. Hvis du er midt på en opdagelsesrejse omkring dig selv, så giv det hele lidt tid.

Har du virkelig overvejet, hvad du ønsker fra en partner i et seriøst forhold?

Efter du har brugt tid på at finde ud af, hvem du er, samt hvor du er på vej hen, er det tid til at finde ud af, hvad du ønsker i en partner. Hvad er et godt forhold for dig? Det er sikkert et spørgsmål, der er lette at besvare, efter du har datet lidt rundt. Du kan på den måde bedre evaluere det. Hvad fungerer og hvad fungerer ikke for dig?

Der er ikke rigtig nogle bedre måder at samle erfaring på. Det handler simpelthen om at komme ud at prøve datinglivet af, så du finder ud af, hvad du ønsker. Nogle bliver kærester, når de er meget unge, hvorefter de slår op, går ud og dater andre – og så ender de til sidst sammen igen. Måske handler det ikke om, at de var forkerte for hinanden i starten. Men uden erfaring kunne de slet ikke vide, at de var rigtige for hinanden.

Har I bevidst taget beslutninger sammen?

Dette er et afgørende punkt. Som kærester vil i opleve en række skelsættende episoder i jeres forhold. Det vigtige her er, om du har været med til at træffe beslutninger eller blot ‘fulgt med’. Er I eksempelvis flyttet sammen, fordi I tog en fælles beslutning om det? Eller var det i virkeligheden sådan, at du langsomt begyndte at flytte flere og flere ting ind hos ham og til sidst ligesom bare boede der? Besluttede I sammen, at I skulle være kærester, eller skete det bare lidt efter lidt? Rendte I tilfældigvis ind i nogle af dine venner på en af de første dates, hvorefter du tog en beslutning om at begynde at tage ham med til flere og flere fællesarrangementer? Eller vidste du fra begyndelsen, at ham her ville du gerne præsentere for alle dine venner?

Alle disse store øjeblikke siger meget om dit forhold. Jo mere bevidst du er om de nævnte beslutninger, jo mere hold er der sandsynligvis i jeres forhold.

Hvis du slettede hele din og din kærestes historie sammen, ville du så stadig falde for ham, hvis du mødte ham nu?

Kan du forestille dig at møde din kæreste på ny, men uden jeres fælles minder og relationer? Ville du så vælge at date ham? Eller er det mest minder og relationer, der binder jer sammen?

Alle disse fælles venner, familie og oplevelser sammen er med til at skabe din og din kærestes samvær, men det udgør ikke samværet i sig selv. Nogle gange sker det, at du elsker en person, men I ønsker helt forskellige ting hver især. Du vil gerne have børn, han vil ikke. Du vil bo i byen, han vil bo på landet, du vil have sex hver dag, han vil have sex en gang om ugen. I er uenige om mange essentielle ting, men du bliver alligevel sammen med ham, for nu har I jo så meget historie bag jer, og du har jo brugt så meget tid med ham, at det ville være ‘spildt’.

Måske ved du inderst inde godt, at du burde forlade din kæreste, men du kan ikke rigtig overskue de følelsesmæssige konsekvenser. Her er det vigtigt at lade det rationelle sejre – det vil gøre dig langt lykkeligere på sigt.

Får din kæreste dig til at gro?

Det er svært at finde kærligheden i dag. Vi har mange forventninger til, hvilke roller vores partner skal kunne udfylde. Han skal gerne både være en partner, en elsker, en bedste ven og en klippe.

I bund og grund skal et forhold gøre dig ‘større’. Du bør være spændt på at tilbringe tid med din partner, fordi han giver dig nye syn på tilværelsen. Han giver dig perspektiv og bredere forståelse. I tager på eventyr sammen. Generelt får din kæreste dig til at gro.

Du bør stille dig selv spørgsmålet: “Får min kæreste mig til at gro?”. Husk dog på, at opfattelsen af ‘at gro’ kan variere fra person til person. Men helt basalt føler de fleste sig allerbedst tilpas i forhold, der hjælper dem tættere på at nå deres ‘ideelle selv’, og altså ikke deres ‘faktiske selv’.

Oven i al den her snak om forhold, så skal du huske, at alle forhold er forskellige. Så hvis dit forhold adskiller sig lidt fra alt dette, så er der intet forkert i det. Det vigtigste er, at du er glad, og at du elsker dig selv i dit forhold.

Kilde: health.com