Luisa lever i et åbent forhold: “Jeg føler, jeg skal præstere mere, når han er på date”

Foto/ Shutterstock

author
Anja Bruneskjold

Hvad er et åbent forhold?

Har du nogensinde overvejet at leve i et åbent forhold? Altså, det åbne, det polyamorøse, forhold, hvor det er helt i orden at have flere kærlighedsforhold samtidig? Det kan måske lyde lidt som utroskab, men sådan er det faktisk slet ikke. For alle de involverede parter er nemlig med på og enige om, hvordan forholdet skal være.

Luisa Madsen på 29 år fra Ikast lever i et polyamorøst forhold. For hende og kæresten er det helt okay, at de begge dater andre.

Flere kærester på én gang

Luisa fandt allerede i sine tidlige teenageår ud af, at monogame forhold – forhold, hvor man kun har én partner – ikke nødvendigvis var det ideelle for hende. Og som 16-årig havde hun faktisk to kærester. Det var noget rod. For de var slet ikke klar over, at de skulle deles om Luisa:

“Men jeg var meget veltilpas i det. Også selvom jeg egentlig fik lidt dårlig samvittighed over det,” fortæller hun. Hun vidste nemlig godt, at det ikke var helt fair over for de to kærester.

Da Luisa var 23 år mødte hun sin nuværende kæreste. De blev ret hurtigt enige om, at det der med et monogamt forhold slet ikke var noget for dem:

“Hvis det skulle være os, så skulle det altså ikke KUN være os,” siger Luisa.

Hendes kæreste havde nemlig en fortid, der ligner Luisas egen, og ingen af de to havde tidligere været 100 procent tilfredse med kun at være sammen med en enkelt partner ad gangen. Hun og kæresten besluttede derfor at leve sammen i et polyamorøst forhold og altså have flere partnere og kærlighedsforhold på samme tid.

Læs også: Fuckboy afslører: Disse tricks bruger jeg for at få dig med hjem

Tabu at leve i et åbent forhold

Luisa og hendes kæreste møder deres dates på nettet. Særligt på Facebook er det nemt at finde grupper og folk, der har samme livssyn som dem selv:

“Der er både hemmelige grupper og åbne grupper. Og der er mange flere, end man lige regner med, der faktisk lever på denne her måde. Men der er virkelig også mange, der tager afstand fra det – det ER tabu at leve i et polyamorøst forhold,” forklarer hun.

Og Luisa kan da også tydeligt mærke på sin familie og sine venner, at hendes valg om at leve i et åbent forhold er noget, de helt klart har en holdning til:

“Meget af vores familie er sådan ‘hvis I er glade, så er vi også glade’. Andre er skeptiske. Jeg har faktisk også nogle veninder, der simpelthen bare ikke vil tale om det … Og på nettet oplever vi da også nogle gange skældsord som ‘fuck, hvor er I klamme og ulækre'”, fortæller Luisa.

Kun få regler

Heldigvis er ingen af delene noget, Luisa og hendes kæreste lader sig diktere af. Hos dem er det for eksempel helt normalt at have både kærester og dates med hjem. I en periode havde hendes kæreste for eksempel en ekstra kæreste, der nærmest boede hos dem og tog del i det huslige arbejde. Det fungerede fint – også selvom parret tilsammen har tre børn, som er mellem tre og 11 år:

“Børnene fik nogle gange at vide, at hun var en kollega, der ikke lige kunne komme hjem, og at hun derfor skulle sove hos os.” Og så længe Luisa og hendes kæreste bare overholder de regler, de er blevet enige om, er der ingen problemer i, at kærester og dates kommer med hjem:

“Første møde er tit ude i offentligheden – og så kan man så trække dem med hjem, hvis kemien er der. Det er heller ikke tilladt at have overnatning på første date,” forklarer Luisa.

Derudover er det vigtigt, at man bruger kondom eller sikrer sig, at dem, man er sammen med, ikke har kønssygdomme. Reglerne er blandt andet lavet, så både Luisa og kæresten kan føle sig trygge og sikre.

Lidt jalousi er der altid

Selvom der er styr på reglerne, er det ikke altid, Luisa og hendes kæreste kan styre deres følelser. Men de prøver:

“Vi snakker om det. Om alt faktisk. Når han (kæresten, red.) er på date, føler jeg, at jeg skal præstere mere. Jeg prøver at tænke, at jeg er bedre og sødere end hende, han er på date med.”

Når kæresten kommer hjem fra en date, kan Luisa godt finde på at “overfalde” ham: “Det er nærmest noget dyrisk, der kommer over mig, når jeg overfalder ham i soveværelset. Det er, som om jalousien har sat sig som en seksuel kraft,” smågriner Luisa. “Jeg skal vise ham, hvad han går glip af.”

De to prøver at undgå jalousi ved at være ærlige og for eksempel tale med hinanden om de dates, de har været på. Det er forskelligt, hvor mange deltaljer de deler, men som udgangspunkt fortæller de hinanden alting.

Læs også: Jalousi i dit forhold: Sådan håndterer du det

Tal om det

Umiddelbart har Luisa tænkt sig at blive ved med at leve i et polyamorøst forhold i fremtiden. Og når børnene bliver gamle nok til at forstå, at deres forældre lever i et åbent forhold, vil de fortælle dem det, som det er: “Måske vil vi sige det på en mere pjattet og afslappet måde.” Det er i hvert fald vigtigt, at man taler om det, mener Luisa.

Det samme gælder, hvis man er i tvivl om, hvilken type forhold man vil leve i. Det er nemlig helt okay at være i tvivl: “Det bedste er ALTID at tale om det. Kom clean med det samme. Både hvis du har en kæreste, men også hvis du er single og er på date,” afslutter Luisa.

Læs også: Nanna: “Jeg er ensom, når jeg er sammen med mine venner”