når kærlighed gør dig skør

Kærlighed

Når kærlighed gør dig skør. Derfor er du alligevel helt normal

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den august 10, 2018

Vi har det med at sidestille kærlighed med en masse positive ord og tanker. Vi forbinder det ofte med lykke og samhørighed – og i nogle tilfælde meningen med livet. Men det er ikke altid kun lyserøde skyer og violiner, der spiller kvalmende musik ind i hovedet på dig. Det kan også gøre dig fuldstændig arrig, magtesløs, jaloux og faktisk sindssyg. Når kærlighed gør dig skør, bliver du revet midt over og efterladt i en krisetilstand, der er ulidelig at befinde sig i, men faktisk ret normal.

Et sundt forhold giver sjældent bekymringer. Du føler dig i balance og har overskud til dine daglige gøremål og dit sociale liv. Et usundt forhold kan derimod tære på din energi og dit mentale overskud. Faktisk kan det gøre dig helt skør.

Når kærlighed gør dig skør, uden du lægger mærke til det

Kendetegnet ved et forhold, der gør dig skør, er, at det ikke er ligeværdigt. Men det kan være tricky at vide, om det rent faktisk er tilfældet for dit forhold. Oftest opdager du først for sent, at det forhold, du befinder dig i, er usundt for dig.

Det kræver tillid og mod at binde sig til et menneske. Det er en proces, der foregår over længere tid, hvilket giver følelserne mulighed for for alvor at fæstne sig. Du skaber en form for afhængighed, når du indgår i et parforhold. Det er også derfor, det kan føles så ondt at bryde op – du får faktisk en form for abstinenser. 

Læs også: Sådan bliver du bedre til at sige nej

Det er ikke underligt, at kærlighed fører dig igennem et helt register af følelser – det skal det jo helst. Men der er en balance imellem, hvad der er normalt, og hvad der reelt kan gøre dig skør. Her er tegn, der kan opstå, når kærlighed gør dig skør.

1. Du sætter konstant spørgsmålstegn ved dig selv og føler tvivl, når du er irriteret på din kæreste. “Overreagerer jeg mon nu?”, “Måske er jeg bare for sensitiv?”.

2. Du undskylder din kærestes dårlige opførsel over for din familie og dine venner. “Han har haft en hård uge på arbejde”, “Han troede, han havde fortalt mig, han ikke kunne komme, men jeg har åbenbart misforstået”.

3. Du afskærer dig selv fra dine følelser ved at fortælle dig selv, at der ikke er grobund for dem. “Glem det nu bare, det er jo ikke nogen big deal – lad være med at overdrive sådan.”

4. Du har vrede, som aldrig rigtig bliver forløst, når du kommunikerer med din kæreste.

5. Du prøver igen og igen at fikse ting i jeres forhold. Du arbejder ekstra meget for at please ham eller gøre tingene rigtigt. Du føler skyld over nogle ting, som egentlig ikke er dit ansvar.

Når du på den måde gentagne gange undertrykker dine egne behov og følelser, bliver du langsomt skør, fordi du ikke er tro mod dig selv.

Kærlighed må godt være spændende, men det skal ikke være et magtspil

Som nævnt tidligere i artiklen, er det naturligt og normalt, at der medfølger en lang række følelser, når du bliver forelsket eller er i et parforhold. Men du skal passe på, at spændingen ikke bliver til et magtspil. Der skal gerne være en balance, som giver dig ro og tryghed – ikke det modsatte.

Med ‘det modsatte’ menes der, at du nærmest havner i et spil, hvor du ubevidst forsøger at beskytte dig selv og dine følelser ved at reagere imod din natur. Et eksempel herpå er, når du begynder at analysere, hvorfor han svarer langsomt på dine SMS’er eller ikke sender en smiley. Det kan være små ting, der vokser sig kæmpe store i dit hoved. Her skal du virkelig være påpasselig, for det kan skabe en grundlæggende angst i dig, hvis du gentagne gange lader dig udsætte dig selv for det.

Det handler om, at du er bange, når kærlighed gør dig skør

Når du oplever at spille magtspil med din partner, er det slet ikke sikkert, han fatter, hvad der foregår. Det meste af det er nemlig irrationelt og langt fra virkeligheden. Du skal passe på med at skabe en forvrænget virkelighed inde i dit hoved. Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men vær opmærksom.

Når du oplever, at du nærmest er ved at blive skør af kærlighed, handler det måske om, at du er bange. Du oplever at befinde dig midt i uvidenheden – og det skaber angst i dig. Vi har som mennesker meget svært ved at befinde os i denne uvidenhed. Vi vil gerne have kontrol og vide, hvad, hvordan og hvornår hele tiden.

Det vigtigste, du kan gøre for dig selv, er at tro på, hvem du er. Du kan sjældent forudse de ting, der kommer til at ske imellem jer, og dermed kan du ikke forbygge det. Så forsøg at være i det, hvis det føles rigtigt – og hvis ikke, så husk kærligheden til dig selv og forlad ham.

Kilde: promises