Undersøgelse: Præventionen, du tror beskytter dig bedst, er årsagen til flest graviditeter

P-piller og kondomer er den prævention, der faktisk beskytter dårligst

author
Rebeca Pons

Er du på p-piller? Eller er du den flittige bruger af kondomer? Og er du også en af dem, der benytter dig af en type prævention, fordi du har hørt, at det er den, der beskytter dig bedst? Så må du hellere lige læse med her, for du kan sagtens blive gravid på p-piller.

Læs også: 4 måder, du kan blive gravid på, selvom du tager p-piller

Så er du ikke den eneste. Ifølge en undersøgelse tror danske unge, at kondom og p-piller beskytter dem bedst mod en uønsket graviditet. En ud af tre danske kvinder, der er p-pillebruger, svarer i undersøgelsen, at kondom beskytter bedst mod graviditet. Samtidig tror en ud af fire, at p-piller beskytter bedst.

P-piller og kondomer er ikke nødvendigvis sikre

Hvis man kigger på statistikker over graviditeter, der ikke var planlagte, viser de, at den præventionsform, der er mindst sikker, er kondom og p-piller. Kun slået af afbrudt samleje, hvilket ikke er særlig overraskende. Hvad, der er overraskende, er dog den manglende sikkerhed, når det gælder p-piller og kondomer. Så du kan altså sagtens blive gravid på p-piller.

Vi går alle med en formodning om, at p-piller og kondomer beskytter os mod en uønsket gravidet, så hvad er årsagen til, at vi åbenbart tager helt fejl?

Ifølge gynækolog Annemette Lykkebo, finder vi svaret ved at kigge på, om vi bruger dem korrekt. Hvilket er en udfordring for mange. Hun uddyber:

”Kondom er den eneste præventionsform, der beskytter mod sexsygdomme. Derfor bør man altid bruge kondom, hvis ikke man er i et fast forhold. Men at kondom skulle beskytte bedst mod uønsket graviditet er en misforståelse, da der ofte sker brugerfejl, som for eksempel at det vendes forkert, kommer for sent på eller tages af for hurtigt.”

Her følte du dig lige så god, fordi du huskede det skide kondom, og så er der stadig risiko for, at du kan blive gravid. Ikke fedt! Tingene går nogle gange hurtigt i kampens hede, men husk at få kondomet rigtigt på ham. Og husk nu, at han skal have det på fra start til slut, ellers hjælper det altså ikke.

”På samme måde er der desværre risiko for brugerfejl med p-piller, som mange af os desværre har tendens til at glemme.” Så det der med at have glemt en enkelt p-pille og tro, at det sker der ikke noget ved, for det er jo bare en enkel, den går altså ikke. Jep, selvom du kun har glemt en enkelt p-pille, kan du stadig blive gravid.

Undersøgelser på området viser, at kvinder, der bruger short-acting prævention som kondom eller p-piller, har 20 gange større risiko for at blive gravide sammenlignet med kvinder, der bruger en såkaldt long-acting præventionsform, de ikke skal huske i hverdagen. Langtidsvarende præventionsformer kan for eksempel være p-stav, kobberspiral eller hormonspiral.

Så spørgsmålet, du skal stille dig selv, er, om du benytter den rigtige prævention for dig?

Hvis du ikke ønsker at blive gravid lige nu og derfor bruger p-piller, frygter du måske nu, at du kan blive gravid på p-piller. Men det gælder altså især om at huske at tage dem. Har du svært ved at huske dine p-piller, kan vi anbefale dig den nye app, Practio, der hjælper dig med at huske dem.

Kilde: YouGov på vegne af Bayer