4 grunde til, at din vagina gør ondt

Har du også ondt forneden? Se disse 4 typiske grunde til, at din vagina gør ondt.

author
Anja Bruneskjold

Render du rundt og har ondt forneden? Det kan der være flere grunde til. Det er nu ikke meningen, du skal have ondt – og ofte kan god hygiejne og pleje da også holde din vagina sund. HVIS du alligevel får ondt forneden, bør du kontakte din læge.

1 Du bruger tampon

Du kender garanteret til smerter i underlivet, når du har menstruation. Men den form for smerte eller irritation opstår ofte i forbindelse med selve menstruationen. Nogle kvinder får ondt i underlivet, fordi tamponen måske har for høj sugeevne til ens menstruationsflow, eller fordi området omkring tamponen er for tørt. Måske vil det gøre en forskel, hvis du prøver at bruge enten en menstruationskop eller et bind.

2 Du har svamp

Det kan godt være lidt vanskeligt at finde ud af, om man har svamp. I hvert fald i begyndelsen af infektionen. Du vil nemlig højst sandsynligt “bare” mærke, at det svier, klør og gør ondt forneden. Og det hele kan ligesom blive rødt og hævet.
Efter et par dage vil du måske opleve, at dit udflåd bliver grynet og klumpet. Det er tegn på, at du har tiltusket dig en omgang svamp. Du kan få medicin i håndkøb på apoteket – men det er altid en god idé lige at få det tjekket hos lægen først.

3 Du har endometriose

HVA’? Ja, det er der altså noget, der hedder. Når man har endometriose, er det, fordi ens slimhinde i livmoderen også sidder udenfor selve livmoderen. Det er for eksempel meget normalt at have endometriose på æggestokkende eller på blæren, fordi vævet fra livmoderen sidder dér. Vævet kan også sidde andre steder – men det er ikke nær så sandsynligt.
Endometriose kan gøre SÅ ondt forneden – og særligt dybt i skeden vil du kunne mærke smerter.

4 Du har herpes

Herpes er meget ofte årsagen til, at det gør ondt forneden. Heldigvis kan du relativt hurtigt få det til at gå væk med hjælp fra medicin. Herpes viser sig ofte ved små væskefyldte blærer på kønsdelene. Det klør og svier – og er helt rødt. Og så smitter det desværre supermeget. Derfor er det virkelig vigtigt, at du tager dig af problemet, hvis det opstår.

LÆS OGSÅ: Derfor kan det gøre ondt, når du har sex

Kilde: POPSUGAR