Bruge menstruationskop

Skøn

6 spørgsmål, der popper op hos dig, når vi siger menstruationskop – her er svarene

Rebeca Pons

Af Rebeca Pons Skrevet den december 6, 2017

Hvis du ikke bruger menstruationskrop, er der et hav af spørgsmål, der popper op i hovedet på dig, når du hører ordet menstruationskop. De spørgsmål besvarer vi for dig her. Og så kan det være, du bare skal til at bruge menstruationskop bagefter…

Hvad er en menstruationskop?

Vi må hellere starte med at få afklaret, hvad en menstruationskop er. Det er et menstruationsprodukt, der har samme formål som en tampon eller et bind; den forhindrer, at menstruationsblodet ryger direkte ned i dine underbukser. Den er ret simpel – den skal sættes op, og så bliver den fyldt med blod. Efter flere timer tager du den ud, hælder blodet ud, vasker den, og så sætter du den bare op igen.

Hvordan skal den sættes op?

Dette er det, som forvirrer allerflest, og det kan også virke lidt skræmmende, første gang du skal sætte menstruationskoppen op. Men faktisk er det slet ikke så slemt. Vi taler dig igennem det: Start med at klemme koppen flad, og fold den så på midten (den lange side), og sæt den op i din vagina – den skal helt op ved livmoderhalsen. Nu skal du dreje eller hive lidt i den, så menstruationskoppen sætter sig i sin oprindelige form. Nogen synes, at det er lidt besværligt at sætte den op på toilettet, så de gør det i forbindelse med badet. Men prøv dig frem, og se, hvad der fungerer for dig.

Hvor lang tid må man have en menstruationskop siddende?

Menstruationskoppen må sidde deroppe i max tolv timer. Det er virkelig praktisk til dig, der bløder kraftigt, og som bliver nødt til at skifte tampon virkelig ofte.

Kan det være farligt at bruge menstruationskop?

Nej, derimod er det faktisk bedre for dig. Har du hørt om Toksisk Shock Syndrom? Det er en infektion, der opstår, hvis tamponen har siddet i skeden for længe, og der når at opbygge sig bakterier. Det risikerer du ikke med en menstruationskop, der kan sidde oppe i over tolv timer. Med mindre du selvfølgelig lader den sidde deroppe en hel dag, det har du ikke godt af.

Sviner det meget at bruge menstruationskop?

Niks. Fordi menstruationskoppen samler dit blod til forskel fra tamponen, der suger blodet, er det faktisk mindre svinende. Men det bedste er nok, at den ikke kommer til lugte, ligesom tamponen jo kan gøre. Når du skal have den ud, skal du bare hive forsigtigt i dutten, indtil du kan tage fat om begge sider af menstruationskoppen, og forsigtigt trække den helt ud. Hvis du er lidt nervøs omkring det, kan du øve dig i badet.

Hvorfor skal jeg vælge en menstruationskop frem for en tampon?

Det er langt bedre for miljøet, hvis du bruger en menstruationskop. Tænk på alle de kvinder i verdenen, der bruger tonsvis af tamponer i alt. De bliver ikke genbrugt og er derfor virkelig skidt for miljøet. Det er klart, at du ikke redder hele verdenen, hvis du bruger menstruationskop, men det er en start.