Kan man få fjernet strækmærker?

Skøn

7 ting, du skal vide om dine strækmærker

Emilia Jacobsen

Af Emilia Jacobsen Skrevet den juli 9, 2018

Åh, de strækmærker der. Har du dem? Så har du sikkert også været rigtig længe om at acceptere dem, hvis du da overhovedet er kommet dertil endnu. At få fjernet strækmærker er nok et at de største ønsker hos kvinder, når det gælder kroppen. Strækmærker er bare en af de ting ved kroppen, flest piger har sværest ved at acceptere.

Hvad laver de mærkelige mærker dog på vores kroppe? Tjo, der er i hvert fald lige nogle ting, du skal vide om dem!

LÆS OGSÅ: 10 mænd afslører: Vores største kropslige usikkerheder

1 Det er kun dig selv, der tænker over, at du har dem

Tro mig, der er ikke andre, der tænker over dine strækmærker end dig selv. Og hvis de gør, så tænker de helt sikkert bare, ‘nå pyha, hun har også strækmærker, ligesom jeg selv har’. Jeg er godt nok engang blevet spurgt, ‘hvad er det, du har der?’, af en veninde. Men så var det heller ikke værre, end at jeg kunne give hende det simple svar, at det var strækmærker. Hun var ikke klar over det og var faktisk heller ikke klar over, at hun selv havde nogle. Det fandt hun så ud af senere hen. Så bare rolig, du skal ikke være bange for, at alle går og tænker over, at du har strækmærker – det er nu mest dig selv, der grubler over det.

2 Du kan meget passende kalde dem tigerstriber

Ja, hvorfor egentlig kalde dem strækmærker? Fordi de hedder det, doh. Men der findes altså nogle ret fine kælenavne for strækmærker, der måske kan hjælpe med at gøre det lettere at acceptere dem. Du kan for eksempel prøve at kalde dem tigerstriber, som mange andre gør – det lyder da lidt mere nice en strækmærker. Nu er det jo ikke, fordi du SKAL acceptere og elske dem, for det kan være rigtig svært at nå dertil, men det kan være rart bare at prøve.

3 Det er rent faktisk en slags ar

Strækmærker er en form for ardannelse i huden. De opstår, når der kommer skader i hudens elastiske fibre. Altså, når huden ikke kan følge med kroppens udvikling og derfor bliver nødt til at strække sig hurtigere end forventet. Det er også en af grundene til, at strækmærkerne ikke bare forsvinder igen – det gør dine andre ar jo heller ikke.

4 Du er langt fra den eneste, der har dem

Jep, selv modellerne ejer strækmærker på deres kroppe. Tjek engang Asos og nu også H&Mde har ikke redigeret strækmærkerne væk fra modellerne. Det er simpelthen SÅ befriende, fordi det netop viser, hvor normalt det rent faktisk er at have strækmærker. Har du mon lagt mærke til det? Det er ikke engang sikkert, du har det, for som sagt er det mest en selv, der tænker over det …

5 De går ikke væk …

… men de kan med tiden blive mindre tydelige. Det er ikke sådan lige til at få fjernet strækmærker. Der findes simpelthen ikke nogen behandling mod strækmærker, der er videnskabelig bevist. Dog er det muligt at styrke huden ved regelmæssig træning, som så kan gøre, at strækmærkerne syner mindre. Desuden udvikler de sig oftest helt af sig selv til at blive utydeligere – oftest starter de som røde eller lilla brede streger og udvikler sig så til hvide eller næsten usynlige streger.

6 Mænd har dem også

Der er stor forskel på mænd og kvinder, men på flere punkter er vi altså også ret ens. Mænd får faktisk også strækmærker. Der er stadig langt flere kvinder, der har dem, men mange mænd går altså også rundt med arrene på kroppen.

7 De opstår af MANGE forskellige grunde

Rigtig mange piger får strækmærker i puberteten, fordi huden ikke kan følge med, når kroppen udvikler sig og vokser. Andre får strækmærker, fordi de er overvægtige eller har været det. Og mange kvinder får også strækmærker, når de er gravide, fordi maven vokser hurtigere, end huden er klar til. Der findes altså ikke én bestemt grund til, at du eller din veninde har fået strækmærker – og det viser bare endnu engang, at vi alle sammen er og bliver forskellige.

LÆS OGSÅ: 5 myter om strækmærker