8 grunde til, at din vagina nogle gange ændrer størrelse

Foto/ Shutterstock

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Du er højst sandsynligt RET tæt knyttet til din vagina. Og vi udsætter altså nogle gange vores vajayjay for ret mange forskellige ting – fra weird sex til spinning. Derfor er det supervigtigt, at du passer godt på dig selv forneden. Du ved du sikkert allerede, hvilke 6 ting, der kan få din vagina til at lugte. Og du har måske også allerede hørt om disse 5 ting, du aldrig må gøre ved din vagina. Men ved du, hvad det betyder, når din vagina er opsvulmet? Det kan der være otte forskellige grunde til. Det skriver Women’s Health.

Læs også: SÅ dyb er en vagina i virkeligheden

1. Vild sex

Du får faktisk en opsvulmet vagina, når du bliver tændt. Der strømmer nemlig blod til, lidt ligesom hos en fyr. Og det er der intet galt med. Men hvis du er glad for vild sex, kan din vagina lide under det. Du kan få en opsvulmet vagina, og måske også nogle rifter … og bidemærker? I så fald er et varmt karbad det bedste.

Læs også: 3 myter om SM-sex, du SLET ikke bør tro på

2. Allergi

Jep, du kan faktisk være allergisk over for sæd. Eller kondomer. Hvis din vagina pludselig føles opsvulmet, er du måske allergiker. Der følger som regel en form for udslæt med hævelsen, hvis det er tilfældet. Og så skal du altså en tur til lægen.

Læs også: 4 tegn på, at du er allergisk over for glidecreme

3. Svamp

Kvinders værste fjende: Skedesvamp. Og yes, du kan altså også synes større og svulme op forneden, hvis du har fået svamp. Af sted til lægen med dig, hvis det er tilfældet.

Læs også: 10 ting, du kan spise for at forebygge svamp forneden

4. Tørhed

Der er faktisk rigtig mange kvinder, der har ondt under sex. Og en af de største syndere er tørhed. Det kan nemlig været ret smertefuldt at have sex, hvis du ikke er våd nok. Og det kan faktisk også føre til en opsvulmet vagina. Sørg for at få rigeligt forspil ind, og brug en glidecreme, hvis du føler ubehag.

Læs også: Sådan passer du bedst på din vagina efter sex

5. Kønssygdomme

Din vajayjay er altså bare ikke fan af kønssygdomme. Duh. Og selvom der tit ikke er nogle symptomer, er klamydia faktisk en af de værste kønssygdomme, når det kommer til at svulme op. Den værste er dog Trichomonas vaginalis, som er en rigtig ubehagelig infektion, der kan undgås ved at … Jep, du gættede det: Bruge kondom.

Læs også: Flere og flere piger oplever denne skræmmende ting under sex

6. Graviditet

Hvis du er gravid, kan du måske opleve at få en opsvulmet vagina. Og det er faktisk helt naturligt. Et ret sjovt – og lidt sødt – tip er at bruge kompressionsstrømper. Du ved, de der elastiske, stramme sokker, din mormor bruger, når hun skal ud at flyve. Det skulle virke.

Læs også: 4 måder, du kan blive gravid på, selvom du tager P-piller

7. Infektion i huden

Cellulit er en hudsygdom, som skal behandles med antibiotika. Og nej, det har ikke noget med appelsinhud at gøre, selvom navnet kunne lyde som det. Cellulit kommer ofte fra en bakteriel infektion. Hvis du får sygdommen på din vagina, bliver den rød og hævet – og du skal en tur til lægen.

Læs også: 6 mærkelige myter om din vagina, du måske tror på

8. Bakteriel vaginose

Bakteri-hvaffor-en-fisk? Bakteriel vaginose er en svampelignende tilstand, hvor din vagina bliver opsvulmet og klør. Forskellen fra “almindelig” svamp er, at der tit er MEGET udflåd til stede. Så hvis du er hævet og har meget udflåd, kan dette være synderen.

Læs også: 6 geniale tips til, hvordan du får en glad vagina