DENNE type prævention er i virkeligheden den rigtige for dig

Foto/ Shutterstock

author
Liv Raahauge Frederiksen

Det kan godt være lidt af en jungle at sætte sig ind i alle de forskellige typer prævention. Måske du gik til lægen og fik p-piller, da du begyndte at dyrke sex og ikke har overvejet andet prævention. MEN det kan jo være, at den prævention du bruger, slet ikke er den rigtige til dig.
Med lidt information fra Apotek.dk har vi lavet en komplet guide til, hvilken beskyttelse du bør bruge.

Læs også: 50 procent af alle mænd NÆGTER at bruge denne præventionsform

Kondom

Kondomet behøver vist ikke den vilde præsentation. Mon ikke du kender det irriterende gummihylster. Nej, det føles ikke altid superfedt med kondom …
Fordele:
MEN! Faktisk er kondom det eneste præventionsmiddel, som beskytter både mod graviditet og kønssygdomme. Så hvis du har mange forskellige partnere, eller du og din partner ikke er tjekket for kønssygdomme, så på med kondomet! Med kondom undgår du også at få ekstra hormoner i kroppen, og du behøver ikke recept fra lægen, som ved mange andre præventionsformer.
Ulemper:
Uheldet kan være ude, når du bruger kondom. For eksempel kan det springe eller glide af. Og så beskytter kondomet altså IKKE mod kønssygdomme og graviditet.
Sikkerhed: 97 %

Læs også: 8 facts om kondomer, der vil chokere dig

P-piller

P-piller fungerer ved at udskille hormonerne østrogen og gestagen, som forhindrer ægløsning.
Fordele:
Du kan skubbe din menstruation eller springe den over i nogle måneder. Hvilket for eksempel er dejligt, hvis du skal ud at rejse eller på festival.
Ulemper:
Det er vigtigt, at du husker pillen HVER dag. Hvis du er vildt glemsom, er p-piller nok ikke den rigtige prævention for dig. Du skal have recept fra lægen, pillen beskytter ikke mod kønssygdomme, og der er faktisk en del måder, du stadig kan blive gravid på p-piller. Og så kan p-pillen faktisk også give ret mange bivirkninger såsom bumser, kvalme, brystspænding, hovedpine, pletblødning, vægtøgning og humørsvingninger.
Sikkerhed: Næsten 100 %

P-ring

Kan du huske de der tynde plastikarmbånd, man havde som barn? Sådan ser en p-ring nogenlunde ud. Den sættes nemt op i skeden, hvor du lader den sidde i tre uger.
Fordele:
Den har et meget lavt hormonindhold, og du skal kun tænke på prævention en gang om måneden. Ringen må være ude tre timer om dagen. Så den kan tages ud under sex og sættes op igen bagefter.
Ulemper:
Du skal have recept fra lægen, den beskytter ikke mod kønssygdomme, og du kan få irritation i skeden. Og så er den meget dyrere end p-piller.
Sikkerhed: Næsten 100 %

P-plaster

P-plasteret er et tyndt, hudfarvet plaster, som afgiver hormon gennem huden.
Fordele:
P-plasteret har lavt hormonindhold, og du skal kun tænke på prævention en dag per uge, hvor du skal påsætte et nyt plaster (bortset fra den uge, hvor du har menstruation).
Ulemper:
Du skal have et plaster på i tre uger, som ikke må placeres samme sted hver uge. Hvis du vejer over 90 kilo, er plasteret ikke den rigtige prævention for dig på grund af usikkerhed om plasterets mængde af hormon i forhold til kropsvægten. Derudover er p-plaster dyrere end p-piller og kan give de samme bivirkninger, men voldsommere brystspændinger og kvalme end ved p-piller. Beskytter ikke mod kønssygdomme.
Sikkerhed: Næsten 100 %

P-stav

P-staven er en lille plastikstav på cirka fire centimeter, som placeres under huden på indersiden af overarmen.
Fordele:
P-staven indeholder kun hormonet gestagen, så du udsætter ikke kroppen for lige så mange hormoner, som ved p-piller, p-ring eller p-plaster. Derudover virker den i tre år.
Ulemper:
Skal opereres ud af armen efter tre år, og det kan gøre ondt at få den placeret under huden. Beskytter ikke mod kønssygdomme.
Sikkerhed: Næsten 100 %

Spiral

Der findes to typer spiral: kobberspiral og hormonspiral. Spiralen er en lille T-formet plastik stav, som sættes op i livmoderen og forhindrer sædcellerne i at komme frem. Kobberspiralen virker i fem år. Hormonspiralen kommer i to udgaver: Den almindelige, som virker i fem år, eller en miniversion, som virker i tre år og anbefales til kvinder, som ikke har født.
Fordele:
Du behøver ikke tænke på prævention mod graviditet de næste mange år, og hormonspiralen kan give mindre menstruationsblødninger.
Ulemper:
Hvis du ikke har født nogle børn, så kan det gøre meget ondt at få sat spiral op. Du kan opleve kraftigere blødninger ved kobberspiralen, pletblødninger ved hormonspiralen og generelt flere smerter under menstruation. Ingen af de to typer spiral beskytter mod kønssygdomme.
Sikkerhed: Kobberspiral 98 %, Hormonspiral 99 %

So there you have it: Der er mange forskellige former for beskyttelse. Forhåbentlig er du blevet lidt klogere på, om din prævention er den rigtige for dig. Og husk, at du altid snakke med din læge, hvis du stadig er i tvivl.

Læs også: ENDELIG: Nyt præventionsmiddel til fyre er på vej