brystvorter størrelse

Skøn

Derfor ændrer brystvorter størrelse med alderen

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den august 7, 2018

Har du undret dig over, hvorfor din mors brystvorter er større end dine? Eller hvorfor dine egne brystvorter har ændret størrelse fra dine tidlige teenageår? Hvorfor ændrer brystvorter størrelse igennem livet?

Bryster er en kropsdel, der får en hel del opmærksomhed. Vi er ret nysgerrige, når det kommer til vores egne bryster – og ikke mindst andres. Det er fascinerende, hvordan alle bryster ser forskellige ud. Det er faktisk ret nice, at vi alle sammen render rundt med hvert vores unikke eksemplar, som følger os igennem hele livet. Det er fandeme nogle venner, de bryster! De kan fortælle os meget om os selv – nærmest som en slags fysisk journal, der sidder midt på kroppen.

Som barn

Som barn er dine brystvorter små og flade og består nærmest bare af to farvede prikker. Du mærker ikke noget i dem, da de endnu ikke er påvirkede af hormoner.

Som teenager

Når du kommer i puberteten oplever du forandringer mange steder på kroppen. Et af de steder, du bemærker ændringerne, er ved brysterne. Du har måske erindringer om, at dine brystvorter gjorde vanvittig ondt og blev større, hvorefter selve brysterne begyndte at vokse. Det var en smertefuld oplevelse, men også ret spændende, for lige pludselig havde du boobies! Måske … Det kan du blandt andet takke hormonet ‘østrogen’ for.

Som ung voksen

Dine brysters udseende er som udgangspunkt planlagt fra starten. Det er nemlig dine gener, der bestemmer, hvordan de skal se ud. Det kan dog påvirkes af forskellige faktorer som vægt og hormonniveau. Desuden er det mest normale, at det ene bryst er lidt større end det andet.

Som voksen

Når du når 30 års alderen, vil vævet i din bryster så småt begynde at slappe lidt mere af, hvilket gør, at de sænker sig.

Som gravid

Hvis du bliver gravid, oplever du stor forandring i brystvorternes form og følelse. Brystvorterne bliver meget sensitive – faktisk er det sådan, mange opdager, de er gravide. Graviditeten gør dig klar til at fodre det lille menneske, der er på vej. Derfor udvider brystvævet sig og gør brysterne større. Det samme sker med dine brystvorter. Areola (det brunlige eller lyserede stykke udenom selve brystvorten) bliver større og mørkere og udskiller en væske, som beskytter brystvorterne.

Som mor

Efter amning af dit barn bliver brysterne mere og mere sig selv igen. Mange tror, at amning er årsagen til, at brysterne bliver mindre elastiske og søger nedad. Forskning viser dog, at det er en række andre faktorer, der spiller ind – herunder rygning, fordi det nedbryder protein. Som nævnt, ændrer dine brystvorter størrelse i løbet af graviditeten. Efter amningen vil brystvorterne forsat være let forstørrede som et dejligt minde om, at du har skabt et liv med din seje krop!

Som midaldrende

Når dine bryster runder de 50 år, vil de bære på en lang livshistorie, som du mindes om, når du ser dig i spejlet. Overgangsalderen påvirker dine bryster og brystvorter. Brysterne tager på spaophold, fordi de ikke gider fodre flere børn. De vil bare gerne have lov til at slappe af og nyde livet. Derfor tørrer brystvævet ind og medvirker til, at brysterne kan ligge sig ned og få ro. Brystvorterne vil også blive mere ‘tørre’ at se på, men du kan også opleve ømhed i dem, i forbindelse med den rejse, dine bryster er ved at afslutte.

Kilde: hopkinsmedicine