Har du brunt menstruationsblod? Det betyder det

Find ud af, hvad det betyder, hvis du har brunt menstruationsblod.

author
Annemarie Friis Persson

Der findes mange myter om menstruation, du ikke bør tro på. En af dem er, at farven på dit menstruationsblod fungerer som spåkone for dit helbred. Det gør den altså ikke, så den myte kan vi lige så godt aflive med det samme. Men hvad betyder det så, hvis du har brunt menstruationsblod? Få svaret her.

Læs også: 5 ting, du skal vide, inden du onanerer under menstruation

Gammelt blod

Det lyder måske ulækkert. Men det er altså helt normalt og bestemt ikke noget, du skal skamme dig over. Hvis du har brunt menstruationsblod, er det højst sandsynligt bare gammelt blod, der kommer ud forneden. Men hvordan kan det være gammelt, hvis din menstruation lige er startet, tænker du sikkert. Det skal jeg fortælle dig! Det kan faktisk være resterne af blodet fra din sidste menstruation, der endelig melder sin ankomst. Better late than never, right?

Du kan også opleve at bløde brunt senere i din menstruation. Der løber blodet nemlig langsommere og når at blive brunt, inden du får det at se. Så snart dit blod forlader kroppen og bliver udsat for luft, sker der en proces, som farver det brunt. Det samme sker, hvis det har gemt sig fra sidst, eller når det løber langsommere. Du har sikkert prøvet at slå dig, så det blødte og dannede et brunligt sår. Det er det samme, der sker med dit menstruationsblod – det “størkner”.

Den brune farve kan dog også skyldes andre ting, for eksempel din hormonelle prævention eller det, du spiser. Spiser du for eksempel rigtig meget kød, kan du opleve at dit blod skifter fra den blodrøde til den lortebrune farve. Du har måske gættet, hvem “synderen” er?

Brunt menstruationsblod er ikke farligt

Don’t worry. Selvom det ser sådan ud, er det altså ikke farligt, hvis dit blod er brunt lige før, under eller lige efter din menstruation. Vi kan vist godt blive enige om, at menstruationsblod ikke er noget kønt syn uanset farve. Men tiltaler den røde farve dig alligevel mere end den brune? Så kan du jo prøve at spise mindre jern eller at skifte din hormonelle prævention ud.

Du skal selvfølgelig ikke spise mindre jern, hvis du allerede spiser den mængde, du har brug for. Og du bør overveje, om det virkelig er det værd at skifte dine p-piller ud, hvis du ellers ikke har nogle problemer med dem.

Hvis du bløder brunt på andre tidspunkter i din cyklus, kan det dog være et tegn på, at der er noget galt, og du bør tage et smut til lægen.

Læs også: 5 tanker, du IKKE skal have, når du har menstruation