Hun så sig ikke i spejlet i en uge: Det skete der

Foto/ Shutterstock

author
Mathilde Brandborg

Selfies, lommespejle, butiksruder, bakspejle, computerskærme, badeværelsesspejle – vi kan se vores egen reflektion mange stedet. Og det gør vi. For det der med ikke at se sig i spejlet, det virker helt mærkeligt for os.

Faktisk ser kvinder i gennemsnit sig selv i spejlet otte gange på en dag. Det viser en undersøgelse lavet af Simple Skincare. Undersøgelsen viser også, at 39 procent af de adspurgte kvinder bliver påvirket negativt af at se på sig selv i spejlet. Så selvom det kan virke selvoptaget at tjekke sig selv ud i et spejl, så har det rent faktisk meget at gøre med usikkerhed. Det udtaler Christine Bundy, lektor i medicin- og sundhedspsykologi til Dailymail.

En uge, hvor man ikke må se sig i spejlet

Det er hårdt arbejde ikke at se sig i spejlet, for så ved vi jo ikke, hvad andre ser, når de kigger på os. Alligevel tog Chandra Oh udfordringen op og satte sig for ikke at se sig i spejlet i en hel uge. Det fortæller hun om på annmariegianni.com.

Chandra fortæller, hvordan det at se sig i spejlet for hende ofte er forbundet med selvkritik. Hvordan vi nærstuderer os selv for at finde en bums, et uplukket øjenbrynshår eller en ny rynke. Det er altså langt fra et positivt outcome – og langt fra nødvendigt.

Læs også: Hun begyndte at tage nøgenbilleder af sig selv – DET skete der

De små udfordringer

Da Chandra begyndte udfordringen, lagde hun hurtigt mærke til, hvor svært det faktisk var at undgå sit eget spejlbillede. Allerede på den første dag kom hun til at se sin egen refleksion i en rude på sit arbejde. Hun skulle altså virkelig gøre et forsøg på at undgå alle skinnende overflader for ikke at ødelægge eksperimentet. Det samme gjaldt brugen af både snapchat og videoopkald, som hun heller ikke kunne benytte, hvis kameraet vendte imod hende selv.

Chandra fortæller, at hun følte sig ret udfordret af de sociale medier. Efter arbejde scrollede hun igennem sin Instagram, og det gik op for hende, hvor mærkeligt og næsten stalkeragtigt det var at skulle se på billeder af andre mennesker, når man ikke måtte se sig selv.

Læs også: 5 ting, folk siger, som ALTID gør dig usikker

Styrkede sanser og mindfulness

Vi bruger vores synsans meget i løbet af en dag. Måske bruger vi den af og til så meget, at den underminerer de øvrige sanser. Den oplevelse fik Chandra blandt andet, da hun pludselig opdagede, hvor dejligt det var at påføre cremer i ansigtet, når hun ikke måtte kigge på sig selv samtidig. Hun lagde meget mere mærke til følelsen på huden, samt duften af de forskellige produkter.

Også træning blev noget helt andet uden spejle. Hvor Chandra normalt benyttede spejle til at holde øje med, hvordan hun udførte diverse yogastillinger, var det nu muligt for hende virkelig at mærke sin krop. Det skabte en helt anden ro for hende, beskriver hun.

Læs også: Er det pinligt at lide af angst? Derfor bør du ikke holde det skjult

Snyd

I løbet af ugen skulle Chandra ud med sin kæreste og her faldt hun i. Hendes usikkerhed fik lov at sejre, hvilket hun fortæller, at hun er enormt ærgerlig over. Hun følte sig ganske enkelt ikke tilpas med at skulle vælge et “gå ud-oufit” uden at kunne se sig selv i spejlet. Det får hende dog ikke til at give op på udfordringen, som hun fortsætter ugen ud.

Resultatet af ikke at se sig i spejlet

Det første, der går op for Chandra er, hvor meget vi kigger os selv i spejlet og hvorfor. Hun beskriver, hvor meningsløst det rent faktisk er, fordi det handler så meget om at finde sine egne fejl. Netop som Christine Bundy beskriver det i starten af artiklen her.

Udfordringen med ikke at se sig selv i spejlet i en uge har fået Chandra til at tænke over, hvordan hun bruger spejle. Det er ikke, fordi hun aldrig mere vil se sig i spejlet, men hun synes helt klart, at vi allesammen bør tænke over, hvordan vi benytter vores spejle. Der kan komme rigtig meget godt ud af at tage en pause og fokuserer på de øvrige sanser, og hvad de kan.

Læs også: Hvad sker der, hvis man dropper kaffe i en uge?