SÅDAN slipper du af med knopper på armene

Halvdelen af unge i Skandinavien lider af knopper på armene

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Siden jeg var 12 år gammel har jeg lidt af knopper på armene. Det er sådan nogle små, irriterende knopper, der lidt ligner bittesmå indgroede hår. Og de bliver bare grimmere og røde og ligner bumser, når jeg piller i dem. Jeg har altid været superked af at have knopper på armene. Og jeg har også altid været enormt misundelig på mine veninder, der har helt glatte, fine arme – og vi ved alle, at det ikke er fedt, at være jaloux på sine veninder.

Og det kan godt være, vi skal være gode til at elske ALT ved os selv – men sådan er det altså bare ikke altid. Heldigvis fandt jeg ud af, at jeg slet ikke er alene om at lide af knopper på armene. Det hjælper mig altså lidt. Faktisk lider omkring halvdelen af unge i Skandinavien af de her knopper på armene.

Men hvad er det?

I mit tilfælde er det altså små, faste knopper på armene. Men de små knopper kan også være på dine lår eller i dit ansigt. De hedder Keratosis Pilaris og opstår, fordi de små hårsække på armene bliver tilstoppede på grund af døde hudceller.

Knopperne er TOTALT ufarlige – så ufarlige, at de faktisk hverken irriterer eller klør. Så er det jo nærmest værre at have bumser mærkelige steder.

Jeg er ked af mine knopper på armene, fordi jeg synes, det ser forfærdeligt ud. Og hvis du ligesom halvdelen af den kvindelige befolkning også døjer med de her knopper, er du sikkert enig. Så kan du heldigvis trøste dig med, at Keratosis Pilaris bliver mindre og mindre udbredt, jo ældre vi bliver. Men er der intet, du selv kan gøre, inden du når pensionsalderen?

Hvad kan man gøre ved knopper på armene?

Keratosis Pilaris er til dels arveligt, men rammer også folk med generelt tør hud. Knopperne bliver også værre om vinteren. Jeg har fundet frem til tre ting, der i hvert fald kan mindske knopper på armene en lille smule.

Neutral bodyshampoo

Parfumeret sæbe har en tendens til at virke mere udtørrende på huden. Og det kan godt være, der ikke er noget sexet over en helt neutral, kedelig bodyshampoo. Men det skulle hjælpe!

Skrubbehandske

Keratosis Pilaris er jo i bund og grund døde hudceller, der er fanget i de små hårsække på armene. Derfor er en god skrubbehandske guld værd. Den kan nemlig hjælpe dig med at fjerne nogle af de dumme, døde hudceller.

Moisturize, baby

Det sekund, dine arme bliver tørre, har knopperne nemmere ved at titte frem. Derfor er det godt at holde huden konstant fugtig. Og gerne med en fugtighedscreme med lidt syre i, der peeler huden en smule. En helt almindelig bodylotion med carbamid i er perfekt – og fås billigt i Matas, på Apoteket og den slags steder. Af den mere hardcore type kan du også prøve med en peeling med salicylsyre. Men her skal du snakke med apoteket og kun bruge peelingen i en kort periode.

Det skal lige siges, at disse tre tips altså IKKE får dine knopper til at gå helt væk. Men det kan hjælpe gevaldigt med at mindske dem! Og så er det bare med at vente på at det bliver sommer. For selvom nogle af os skal gå rundt med mærker, når vores lår gnider mod hinanden, er der også gode ting ved varmen: Solens stråler afhjælper nemlig også de små knopper på armene. Men husk nu stadig at bruge solcreme, ikke?

Hvis du stadig har mange knopper på armene, lårene eller i ansigtet, kan du trøste dig med, at vi altså er supermange, der går rundt og døjer med det samme lille problem. Det er da en lille trøst.

Læs også: Den ene fejl, vi alle laver, når vi barberer os under armene