10 myter om solbadning, du ikke skal tro på

author
Mathilde Brandborg

Solen er stor, gul, flot, varm og dejlig. Og vi har ventet på den HELE vinteren, så nu skal vi fandeme ud at grilles lidt! MEN der findes desværre rigtig mange myter om solbadning. Det kan være farligt for dig at tro på dem, for i værste fald kan det være din hud og dit generelle helbred, der betaler prisen.

Man kan ikke blive solskoldet på dage, hvor det blæser, er overskyet eller koldt

Solen er altså ligeglad med, om du synes, det er lidt koldt. Dens UV-stråler griller dig stadig. Selvom det er en skyet sommerdag med en småaggressiv vindstyrke, skal du passe på. Brug altid en vejrapp til at tjekke UV-indekset. På den måde kan du bedre vide, hvornår du skal passe på.

Hvis din foundation har SPF, behøver du ikke bruge en solcreme samtidig

Din foundation indeholder muligvis solbeskyttelse, men den er ikke en solcreme. Derfor bør du ikke bruge den som én. Det er naturligvis at foretrække at bruge en foundation, som har solfaktor. De fleste dage er vi nemlig eksponeret mere eller mindre for solens stråler.

En solcreme indeholder en langt mere koncentreret mængde solbeskyttelse end en foundation. Det vil sige, at du skal bruge en meget stor mængde foundation for at kunne beskytte huden tilstrækkeligt. Lyder det lidt dyrt i længden? Ja, det synes vi også.

Personer, der har en mørkere glød, kan ikke få hudkræft

ALLE kan få hudkræft. Hvis du igennem din barndom ikke var beskyttet tilstrækkeligt imod solen, har du større risiko for at udvikle hudkræft, end hvis du altid har været beskyttet mod solen.

Generelt har folk, der bliver hurtigt brune, en bedre tolerance for solen, end folk, der har svært ved at få farve og oftest bare bliver røde. Men det betyder ikke, at de, som tolererer solen bedre, er fritaget for risikoen for hudkræft. Respekter solen og dit eget helbred. Hudkræft opdages ofte for sent.

Solariet er smart at bruge, for at hærde huden lidt inden sommeren for alvor begynder

De stråler, du får i et solarium, er op til tre gange stærkere end middagssolen. Det betyder, at din hud tager langt mere skade ved brug af solariet end ved en normal solbadning i den rigtige sol.

Man har brug for rigtig meget sol for at undgå D-vitaminmangel

De fleste mennesker får den korrekte mængde D-vitamin blot ved at være udenfor i dagslys i et par minutter om dagen.

En selvbruner eller spraytan kan gøre huden mere modtagelig for sol, fordi den gør huden mørkere og derfor mere tolerant

Selvbrunere og spraytans øger ikke hudens tolerance overfor solstråler. Du skal stadig bruge en solcreme! Nogle selvbrunere indeholder solfaktor, men de beskytter kun i omkring to til tre timer, ligesom almindelig solcreme.

Du behøver ikke at tænke så meget på hudkræft, for hvis du skulle få det, kan det ses hurtigt og behandles i tide

Hudkræft er en alvorlig sygdom, som desværre ikke altid bliver opdaget rettidigt. Hvert år opdages der i Danmark cirka 14.300 nye tilfælde af hudkræft. Nogle af disse tilfælde kan sandsynligvis skyldes, at folk desværre tror på de her mange myter om solbadning.

Hold godt øje med, om dine skønhedspletter ændrer sig, eller om der kommer nye. Hvis noget virker mærkeligt, så snak med din læge. Husk, at det er nemmere at forbygge end at kurere.

Kun folk, der solbader, kan få hudkræft

Du har ikke ‘helle’ ved at tage en beslutning om, at du ikke gider med på stranden. Dette er desværre en af de mange myter om solbadning.

De fleste mennesker er i større eller mindre grad eksponeret for solstråler. Hvis du løber en tur, ordner planterne på terrassen, lufter hunden eller cykler i skole med bare arme, er du udsat for solen. Så bare fordi du ikke er den vilde solbader, skal du stadig passe på din hud, så snart du bevæger dig ud i solen.

Hvis du solbader uden at blive skoldet, behøver du ikke at beskytte huden med solcreme

Så snart din hud bliver brun, er det tegn på solskade. OGSÅ selvom du hverken bliver rød eller skaller. Huden bliver brun som et forsøg på at beskytte sig selv imod UV strålerne, der nedbryder hudens levende celler.

Man kan ikke blive skoldet igennem en rude

Det er sandt, at UV-strålerne bliver reducerede, når de skinner igennem en rude, men det betyder ikke, at de er fuldstændigt uskadelige. Hvis du sidder i en bil, på en dag hvor UV-indekset er højt, skal du passe på din hud. Det sker nemlig, at strålerne kommer igennem ruden og er til fare for din hud. I øvrigt skal du passe ekstra godt på, hvis du ruller vinduet ned. For selvom luften måske køler dig, så er solen stadig stærk og farlig.

Nu har du fået lidt sandhed om solen. Hvis du er på vej ud i sommervejret, så tag din største hat på, fyr op for solcremen og læs disse myter om solbadning igennem en ekstra gang. God sommer!

Kilde: cancersa