Hvordan er du, hvis du har PCO

Sund

10 situationer, du kender, hvis du har PCO

Rebeca Pons

Af Rebeca Pons Skrevet den oktober 30, 2017

Hvis du har PCO, så er du ikke alene. Jeg har det, og hver femte kvinde har det. Så det er vel efterhånden der, hvor det godt kan kaldes normalt? Når man har PCO, kan man godt føle sig alene om alle dilemmaerne, der opstår på baggrund af hormonforstyrrelsen. Men kender alle os med PCO ikke dette?

I starten fatter du ikke en skid

Du har lige fået konstateret PCO hos lægen, og du fatter mildest talt ikke en skid. PC-hvad for noget? Du er lidt forvirret omkring det hele, og du føler ikke, at din læge har forklaret dig det grundigt nok. Så du begynder i stedet at google, og det skulle du ikke have gjort, for så sker der nemlig næste punkt.

Du går i panik af at google

Du bliver nødt til at vide mere, så du ved, hvad du skal forholde dig til. Men ligesom med så mange andre sygdomme skal du for Guds skyld ikke google. Når du googler, er det første, der popper op nemlig artikler, der omhandler, at du enten ikke kan få børn, eller at du får svært ved det, hvis du har PCO. Der står fertilitetabehandling så mange gange, at der pibler små tårer frem i dine øjenkroge.

Du forholder dig pludselig til børn

Du har ikke planer om at få børn nu, men nu hvor du har fundet ud af, at du har PCO, tager du pludselig stilling til det med børn. Hvad gør du, hvis du bliver gravid ved en fejl? Skal du så beholde barnet? For hvad nu hvis det er den eneste chance for at at få et barn? Du havde slet ikke forholdt dig til børn, lige indtil du fandt ud, at du havde PCO.

Du er bange for, hvordan fyre reagerer

Du har PCO, og det betyder også, at du har mere testosteron, end du burde. Testosteron er naturligt nok forbundet med mænd, og derfor har du svært ved at sige det til fyre, du dater. For hvad vil de ikke tænke? Men her er et lille tip, lad være med at være pinlig over det. Så er det altså ikke værre, og bare fordi dit testosteron er forhøjet, betyder det ikke, at du er halv mand. Sæt ham ind i, hvad det betyder, og så vil han ellers være pænt ligeglad.

Du craver sukker og kulhydrater

Du craver sukker og kulhydrat, og det kan bedst beskrives som en afhængighed. Måske du endda engang er begyndt at græde, fordi du cravede slik og kage så meget, og der intet var i dine køkkenskabe. Det er en skrækkelig følelse. Du kan ikke få nok, og du hader det, for du ved, at det ikke er godt for dig og din PCO.

Der dukker hår op de mærkeligste steder

Fordi du har PCO, er du også den heldige vinder af en kraftig hårvækst. Du kan blive forundret over, hvor du finder hår på kroppen. Men også hvor mørke og kraftige dine hår på benene lige pludselig er. Du synes lige, du har barberet dem, men BUM, så er håret tilbage igen. Damn.

Du ser gravid ud, efter du har spist kulhydrater

Du ved godt, at du ikke har godt af kulhydrater, men når du alligevel spiser det, bliver din mave helt udspilet, så det ligner, at du er gravid. Det er virkelig ikke rart, og det er især nederen, når det sker, når du har spist med dine veninder, inden en bytur. Du hader nemlig at være besværlig, og at I altid bliver nødt til at vælge mad efter din PCO. Men det er også ret nederen, når det ligner, du er gravid i din lille sorte kjole.

Du tager hurtigt på

Du føler måske, du er alene om det. Men næh nej. Os med PCO er så “heldige”, at vi næsten kan tage på bare ved at kigge på kage. Det er ikke fair! Det var måske endda sådan, du fandt ud af, at du har PCO. Lige pludselig havde du taget meget på, og du forstod ikke, hvad der foregik.

Menstruation, hvad er det?

Nogle gange får du menstruation, andre gange gør du ikke. Der er ikke noget, der hedder regelmæssig menstruation hos dig. Nogle gange dukker den op, andre gange gør den ikke. Dine veninder misunder dig, fordi du ikke altid skal belemres med menstruation. Men du bliver fortvivlet, for for dig er det en reminder om, at alt ikke er, som det skal være.

10 Det er svært at forklare

Det er svært at forklare, hvad du fejler. Så når folk spørger, om du er på kur eller ikke kan tåle gluten, når du takker nej til kage eller brød, er det nogle gange nemmere at svare ja, fordi du ikke gider gøre et stort nummer ud af det.