5 grunde til, at din lort er grøn

Har du oplevet, at din lort er grøn? Det kan der være forskellige grunde til.

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Det er noget af det mest naturlige i verden at lave nummer to. Vi gør det alle sammen – og faktisk er par, der kan snakke om lort sammen, lykkelige sammen. Det kan være, du er en af dem, der sagtens kan snakke om afføring med din kæreste. Men hvis du har RIGTIG dårlig mave, eller din lort er grøn eller bare ser lidt underlig ud, har du måske ikke liiige lyst til at fortælle din kæreste om det. Normalt er din lort nok bare brun – og det er der faktisk en grund til. Men nogle gange kan den også have alle andre mulige andre farver. Måske du for eksempel har oplevet, at din lort er grøn?

For det første skal du ikke være nervøs, hvis din lort er grøn. Der er højst sandsynligt en HELT naturlig forklaring på, hvorfor din lort pludselig er gået fra brun til grøn. Vi har fundet frem til de mest almindelige grunde til, hvorfor ens lort er grøn, via Sundhedslex.

1. Du er, hvad du spiser

Madvarer er en af de større syndere for farven på din afføring. Hvis din lort er grøn, skal du starte med at tænke tilbage på, hvad du har spist det sidste døgn. Grøn salat, spinat, broccoli eller kål kan nemlig SAGTENS være grunden til, at din lort er grøn. Og hvis du er typen, der er afhængig af bland selv-slik, skal du også liiige være opmærksom på, om der er røget lidt mere syntetisk grønt slik indenbords end normalt.

2. Fra pizza til palæo

Vi ELSKER pizza. Faktisk har vi tidligere listet alle de situationer, hvor pizza er bedre end en kæreste. Hvis du pludselig går fra pizza til palæo med grøntsager og stenalderbrød, så kan din mave godt opføre sig lidt sjovt. Og det behøver selvfølgelig ikke KUN være fra pizza til palæo – faktisk er det helt normalt, at din lort bliver grøn, når du omlægger dine kostvaner generelt.

3. Hvis det går lidt for stærkt

Har du tit svært ved at skide? Så bruger du måske afføringsmiddel. Det kan også være, du har spist noget forkert og har fået diarré. Og så kan din lort blive grøn, fordi maden bevæger sig gennem tarmene for hurtigt, så din galdeblære ikke kan nå at virke og gøre lorten brun.

4. Medicin

Hvis din lort er grøn, kan det også have noget at gøre med, hvilken medicin du tager. Jerntilskud og stærk antibiotika er de mest almindelige grunde til, at din lort er grøn. Men det kan også være, at du tager en anden form for medicin, der giver dig grøn afføring.

5. Sygdom

Hvis du IKKE kan nikke genkendende til de fire første punkter, skal du måske gå til lægen. Så kan det nemlig være, at du har en form for sygdom. De mere almindelige kan være tyktarmsbetændelse, Crohn’s eller irriteret tyktarm.

Læs også: Det siger din afføring om dig