5 grunde til, at du har svært ved at skide

Har du også svært ved at skide? Tjek de mest almindelige årsager!

author
Anja Bruneskjold

Har du også nogle gange svært ved at skide? Det kan VIRKELIG være ubehageligt. Og særligt, hvis det hænger sammen med, at du er forstoppet – det kan nemlig være ret så smertefuldt.

Hvis du er forstoppet, betyder det, at du har svært ved at komme af med din afføring. Det kan både være, fordi din lort er hård eller klumpet – eller på grund af noget helt tredje. Problemet er i hvert fald, at du har svært ved at skide.

Det er vigtigt at slå fast, at du langt fra er alene om problemet. Og faktisk er der noget, der tyder på, at kvinder har større risiko for at blive ramt af forstoppelse end mænd.

Du behøver ikke nødvendigvis at skulle skide hver eneste dag, men det er nu stadig rart at komme af med sin afføring, så du ikke ender med en frygtelig mavepine. Tjek disse fem mest almindelige tidspunkter, hvor du har svært ved at skide!

1 Når du er på ferie

Når du er på ferie, spiser du ofte anderledes, end du er vant til. Og det provokerer dine tarme. Så snart du kommer ud af dine vante rammer, og du spiser anderledes, end du plejer, kan din fordøjelse ændre sig en lille smule. Det er altså værd at have i baghovedet, næste gang du skal på ferie. Særligt, hvis du er typen, der ofte får forstoppelse og har svært ved at skide.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal spise, hvis du har problemer med at skide

2 Du tager for meget medicin

Her er der særligt tale om smertestillende medicin. Det gælder ikke, hvis du tager en hovedpinepille en gang imellem – men hvis du netop har været på stærk, smertestillende medicin, kan det sagtens påvirke din krop så meget, at du bliver forstoppet.

3 Du er stresset

Det er vist ikke nogen nyhed, at stress kan påvirke rigtig mange ting i kroppen. Og i forbindelse med forstoppelse bliver også nervesystemet i tarmene påvirket, når vi er stressede. Når kroppen (og tarmene) så kommer i ubalance, påvirker det altså vores evne til at komme af med afføringen – og så ender vi med forstoppelse og ondt i maven.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder det, når man siger “du bør skide regelmæssigt”?

4 Du drikker ikke nok vand

Vand er generelt godt for kroppen. Men hvis du ofte har forstoppelse og svært ved at skide, kan du måske kigge nærmere på dit vandindtag. Det er særligt vigtigt at drikke rigelige mængder vand, hvis din kost er spækket med fibre. Din krop har nemlig brug for masser af vand for at fordøje din fiberrige kost ordentligt.

5 Du dyrker ikke nok motion

Problemet med at være forstoppet, opstår ofte, hvis du HAR dyrket motion, men ikke længere gør det. Din krop og dine tarme har simpelthen været vant til at fordøje maden på en bestemt måde. Når du ikke længere bevæger dig nær så meget, har kroppen svært ved at fordøje maden ordentligt. Og det kan altså hurtigt give dig problemer på toilettet, så du får svært ved at skide.

LÆS OGSÅ: 6 grunde til, at du skider mere end normalt