Hvilke årsager til kvalme er de mest overraskende?

Sund

5 overraskende grunde til, at du får kvalme

Anja Bruneskjold

Af Anja Bruneskjold Skrevet den august 1, 2018

Du kender måske allerede en masse årsager til kvalme. Men kender du også disse?
Nogle gange kan det være lettere at slippe af med kvalmen, hvis man ved, hvad det skyldes. Så læs med her!

Du er angst

Angst kan virkelig påvirke dit nervesystem og er blot én af mange årsager til kvalme. Når du føler angst, løber dit blod ud i musklerne i stedet for ned i organerne ved fordøjelsessystemet. Samtidig flyder stresshormonet cortisol og andre hormoner rundt i dit blod. Og det giver de ret ubehagelige sammentrækninger i maven, du ofte kan mærke, når du har angst.

Dit blodsukker er for lavt

Det er meningen, at dine hormoner i kroppen selv skal regulere dit blodsukker. Men det kan nu sagtens dykke alligevel. Og nogle hormoner hjælper så din krop med at producere mere glukose, så du igen får energi. Når det sker, vil du højst sandsynligt opleve endnu én af de mange årsager til kvalme.

Et for lavt blodsukker kan også påvirke dit nervesystem på samme måde, som hvis du har angst. Så følelsen vil måske være næsten identisk.

Læs også: 6 irriterende og klamme ting ved offentlige toiletter

Du er dehydreret

Når du bliver dehydreret, er det, fordi du ikke har fået nok væske. Og din krop har derfor ikke nok væske til at forsyne alle dine organer. Derfor vælger kroppen de allervigtigste organer – hjernen og hjertet. Det gør, at blodgennemstrømningen i mavetarmkanalen påvirkes negativt. Og det giver altså mavesmerter og kvalme.

Du tager medicin på tom mave

Hvis du tager piller, har du sikkert oplevet at få kvalme. Det er nemlig en meget normal bivirkning. Det gælder alt fra antidepressiv medicin til antibiotika. Dine tarme behandler din mad ved hjælp af mavesyre. Og selvom du endnu ikke har spist, vil tarmene begynde at arbejde, selvom du kun har slugt en lille pille. Det giver både mavepine og kvalme.

Du har allergi

Endnu en af de mange årsager til kvalme kommer faktisk fra din allergi. Ikke selve allergien. Men fra allergiens “bivirkninger”. Du er garanteret allerede generet af røde og kløende øjne. Og så er der det med snotten. For ikke nok med at du konstant pudser næse – snotten kan også nemt løbe den anden vej. Det vil altså sige, at den i stedet for at løbe ud af næsen faktisk glider ned i halsen.
Slimen kommer altså ned gennem spiserøret – og det giver øjeblikkelig kvalme for de fleste.

Læs også: Derfor har du problemer med fordøjelsen

Kilde: Prevention