5 overraskende sundhedsfordele ved agurk

Agurk er sundt! Men kender du til disse fem sundhedsfordele ved agurk?

author
Anja Bruneskjold

Der findes faktisk flere sundhedsfordele ved agurk, end du måske lige er klar over. Den lidt vandede grøntsag kan nemlig langt mere end bare at hjælpe dig med at holde styr på væskebalancen – se bare disse fem ret overraskende ting!

Beskytter dit hjerte

Agurken er spækket med antioxidanter, særligt flavonoider, som blandt andet beskytter dig mod diverse hjertesygdomme. Og noget tyder på, at også frøene fra agurken er supergode for helbredet. Det viser et studie lavet med en MEGET lille gruppe mennesker med en smule forhøjet ‘dårligt’ kolesterol i hvert fald. Efter at have spist tørrede kerner fra agurken i bare seks uger oplevede personerne fra forsøget flere forandringer. Blandt andet så man, at deres ‘dårlige’ kolesteroltal var faldet, mens deres ‘gode’ kolesteroltal var steget – og altså blevet bedre.

Holder dig hydreret

En agurk er proppet med vand. Det er du sikkert allerede med på. Men vidste du, at en medium størrelse agurk faktisk indeholder cirka to deciliter vand?

Holder styr på vægten

En agurk er ikke mættende superlænge. Men hvis du for eksempel er lidt mere lækkersulten, end du plejer, kan du prøve at spise lidt agurk. Det vil højst sandsynligt hjælpe dig lige nu og her. Der er næsten ingen kalorier i en agurk, og fordi væskeindholdet er så højt, så både mætter den og fylder i maven. På den måde bliver det liiidt lettere at gå udenom slikskålen. Og yes, det her er altså én af de smarteste sundhedsfordele ved agurk.

Hjælper på hævede øjne

Det ER faktisk genialt at smide et par agurkeskiver på øjnene, næste gang du leger skønhedsklinik derhjemme. Og særligt, hvis du har poser under øjnene – eller bare er hævet. En agurk er fyldt med vand, C-vitamin og antiinflammatoriske egenskaber – ting, der hjælper på hævelse, akne og generelt giver en blødere hud.

Hjælper på dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes ofte bakterier, som produceres i forbindelse med mad. Men både øget spytproduktion, som aktiveres, når du begynder at tygge, og det høje indhold af vand i agurken hjælper med at vaske de lugtende bakterier væk.

Læs også: 4 sundhedsfordele ved knus

Kilde: Health