Skal jeg undgå kulhydrater?

Sund

7 ting, du hele dit liv har troet var sundt, men slet ikke er det

Af Christina Brøndsted Poulsen Skrevet den oktober 13, 2016

Måske har din mor, din lærer eller medierne tudet dig ørene fulde med kloge sundhedsråd, men du skal ikke altid tro på alt, hvad du hører.

Der florerer mange sundhedsråd – nogle af dem er bedre end andre. Og selvom nogle ting bliver gentaget ofte, er det ikke nødvendigvis helt sandt. Vi ser nærmere på de sundhedsråd, du skal tage med et gran salt.

1 Du skal drikke otte glas vand om dagen

Vand er sundt for dig, da det både styrker dit immunforsvar, giver dig mere energi, gør dig friskere og mere mæt. Men otte glas? Det kan være lige i overkanten. Selvfølgelig afhængig af glassets størrelse, ikke? At være velhydreret handler ikke kun om at tylle postevand, der er også vand i de grøntsager, du spiser og andre ting, du drikker, så hvis du samtidig drikker otte glas vand, ender du med at skylle mange vitaminer ud af dit system. Stop med at lade dig styre af én bestemt regel, og lad din tørst og dit energiniveau vurdere, hvor meget vand du har brug for.

2 Du bliver syg, hvis du går udenfor med vådt hår

Det er måske ikke det rareste at gå ud i kulden med vådt hår, men det vil ikke automatisk give dig influenza. Du skal være i direkte kontakt med virussen (som regel fra andre mennesker) for at få forkølelse eller influenza. Når det er koldt, og din krop er kold, er du i større risiko for at blive syge, men det skyldes at den tørre, kolde luft dehydrerer membranerne i næsen, som gør det nemmere for virussen at angribe. Det har altså ikke noget at gøre med, om du har føntørret dit hår eller ej. Men er du kold, er du mere modtagelig overfor vira.

3 Du skal på toilettet mindst én gang om dagen

At lave stort kan ske mellem tre gange om dagen og tre gange om ugen – hvis det stadig skal være inden for normen. Hvor tit du går på toilettet afhænger meget af dine spisevaner; hvor meget væske, hvor mange fibre og hvor meget mad, du indtager. De fleste mennesker laver én gang om dagen, men du kan sagtens gøre det både oftere og sjældnere og stadig være helt normal og sund. Du skal kun være bekymret, hvis dine vaner pludselig ændrer sig markant, eller hvis der er blod i afføringen.

4 Du skal have otte timers søvn

Ligesom med de otte glas vand, så er der ikke nogen grund til disse meget specifikke regler. Vi er forskellige – så det er vores behov også. Man anbefaler voksne at sove mellem syv og ni timer hver nat for at få det bedst mentalt. Men det giver stadig plads til individuelle nuancer – nogle mennesker mener, de fungerer fint med fem timer, mens andre har brug for ti.

5 Du skal jævnligt udrense din krop

Det er på sin vis sandt, for udrensning er sundt for dig. Men heldigvis har kroppen sin helt egen, indbyggede udrenser – nemlig din lever. Så udrensning er ikke noget, du kan gøre ved kun at drikke juice i fem dage. Nogle af disse udrensningskure kan være helt harmløse, andre kan være direkte skadelige, fordi du kommer til at mangle vitaminer og mineraler. Den bedste udrensning, du kan få, er at lade kroppen gøre det, den er bygget til; dyrk motion, spis sundt og varieret og undgå cigaretter og for meget alkohol og rødt kød. Så er du skam fint udrenset.

6 Du skal helt undgå kulhydrater

Brød, kartofler og andre former for kulhydrater har fået et dårligt ry om at være skyld i overvægt, mens protein og fedt bliver hyldet som slankekonger nu om dage. Men lad os lige få noget på det rene; kulhydrater gør dig ikke tyk! At spise for mange af dem, gør. Vi har alle forskellige behov, og der er forskellige ting, der virker for os. Men rundt om i verden – og i mange århundrede – har folk levet sundt med masser af kulhydrater i deres kost. Det handler bare om at vælge de rigtige – og i de rigtige mængder. Gå efter fuldkorn og dem, der er i grøntsager, i stedet for dem lavet med raffineret sukker, som sodavand og småkager.

7 Du skal bruge håndsprit

Den håndsprit, du har stående på dit skrivebord, og som du jævnligt smører ud i hænderne – ved du godt, den ikke er bedre end almindelig håndsæbe? Det er godt med rene hænder – især hvis vi vil undgå sygdomme, men vi kan lige så godt vaske vores hænder i den gammeldaws håndsæbe, som vi kan smøre den ildelugtende sprit på vores hænder. Det er (endnu engang) bevist i en undersøgelse, hvor de brugte sæbe og håndsprit på 20 forskellige bakterier, og resultatet var, at der ingen forskel var på de to behandlinger.

 

Kilde: Women’s Health Magazine

Mere om