influenza og forkølelse

Sund

8 myter om influenza og forkølelse


Notice: WP_User->id blev kaldt med et argument der har været forældet siden version 2.1.0! Brug WP_User->ID i stedet. in /home/digoutco/site8_html/wp-includes/functions.php on line 4080

Notice: WP_User->id blev kaldt med et argument der har været forældet siden version 2.1.0! Brug WP_User->ID i stedet. in /home/digoutco/site8_html/wp-includes/functions.php on line 4080
Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den februar 9, 2018

Intet er mere skod end at ligge syg, når alle veninderne er ude og fyre den af. Så kan du ligge der helt alene og hoste og svede, og følge med på snappen i din miserable tilstand. Du kan ikke gøre noget som helst, for der findes ikke en kur. Her kommer dog lidt viden om influenza og forkølelse, som du måske ikke kendte til.

Influenza er bare en slem forkølelse

Influenza og forkølelse er IKKE det samme – faktisk er de slet ikke i samme familie. Forkølelse giver ikke feber, hvilket influenza ofte gør.

Man kan få influenza af en influenzavaccine

Nej, det kan man bestemt ikke. Det kan være, at du engang har fået fortalt noget i stil med, at når du får vaccinen, så er det ligesom “en brøkdel” af virussen. Det passer ikke. Der kan opstå let feber ved vaccinationen, men det er kun fordi, at kroppens immunforsvar begynder at virke.

Man smitter kun, når man har symptomer

Du smitter selvfølgelig mest, når du hoster og nyser, men det er ikke udelukkende i den periode. Faktisk smitter influenza tre til fire dage inden, man selv mærker symptomer – samt et par dage efter sygdomsforløbet. Derfor er det bedst at blive hjemme, til man er helt rask.

Man skal være meget syg, før der er tale om influenza

Faktisk får 25 procent af influenzaramte slet ikke symptomer! Dem kalder man raske smittebærere.

Man får kun influenza og forkølelse om vinteren

En virus er fuldstændig ligeglad med, hvad årstid det er. Om vinteren har vi dog tendens til at være samlet tættere med andre mennesker, eksempelvis i offentlig transport. Det udgører en større risiko for smitte, hvilket er hvorfor, det kan føles som om, at influenza og forkølelse er en vinterting.

Man skal have penicillin og vitaminer for at bekæmpe en forkølelse eller virus

Disse to ting, virker kun på bakterier. Du kan altså ikke få antibiotika for en influenza, men du kan få det for eksempelvis halsbetændelse, hvis der er tale om en bakterie.

Man kan blive forkølet af at fryse

Koldt vejr kan ikke gøre dig syg, men en virus trives bedst i kulden. Hvis du allerede er ved at blive smittet med en virus, og bevæger dig ud i kulden, er det derfor mere sandsynligt, at du bliver syg.

Hvis du vil undgå at blive forkølet, så læs mere her.

Kilde: Videnskab.dk