9 ting, du helt sikkert IKKE vidste om HPV

Hvad er HPV egentlig? Ved du det?

Foto/ Shutterstock

author
Sara Elisabeth Nedergaard

Hvad er HPV egentlig? Ved du det? Jeg er 32 år gammel og har fået HPV-vaccine og det hele – men er faktisk stadig i tvivl om, hvad HPV egentlig er. Det er noget med ens livmoder og noget smitte ved ubeskyttet sex … Og det er vist det, jeg egentlig ved. Hvis du gerne vil blive klogere på HPV, skal du læse videre på de næste sider. Jeg blev i hvert fald MEGET klogere – og det var faktisk lidt rart at få bedre styr på HPV, som bare rammer SÅ mange af os.

Læs også: 8 ting, du ikke vidste om din vagina

Hvad er HPV?

Først skal vi lige have slået fast, hvad HPV egentlig er. HPV står for Humant Papilloma Virus og ifølge Sundhed.dk findes der faktisk over 100 forskellige former for HPV-vira, der kan give dig infektioner. De fleste af dem gør ikke mennesker syge, og kroppen vil tit selv bekæmpe virussen. Faktisk, ligesom når du har influenza. Men der er desværre også nogle af typerne, der kan give sygdomme.

Læs også: SÅ mange kvinder lider af denne ukendte sygdom

Hvor mange får HPV-virus?

HPV er megaudbredt. Faktisk får 80 procent af alle danske kvinder, der er seksuelt aktive, en HPV-infektion i løbet af deres liv. HPV smitter flest unge under 30 år, hvor omkring fire ud af 10 unge er smittet med HPV – lige nu. Og de fleste typer HPV har absolut ingen symptomer – så du kan faktisk rende rundt med en infektion uden at føle dig syg. Lidt ligesom med klamydia, der også tit er en farlig djævel, der ikke viser nogle symptomer.

Læs også: Klamydiaalarm! Se, hvor slemt det står til i din by

Sådan får du HPV

Du kan kun få en infektion via en HPV-virus, når du har været, eller er, seksuelt aktiv. Jomfruer kan altså ånde lettet op. For HPV smitter stort set kun ved samleje. Du kan få en infektion, hvis du bliver smittet med en HPV-virus fra skeden, skamlæberne, mellemkødet, endetarmsåbningen og penis. En virus kan dog også smitte fra hænder til kønsorganerne.

Læs også: 10 problemer, kun jomfruer forstår

Kønsvorter

Der er to typer HPV-vira, der kan give kønsvorter. Hvis du har sex uden kondom med en person, der har kønsvorter, er der 70 procent risiko for, at du også bliver smittet. I 2015 blev næsten 14.000 unge behandlet for kønsvorter i Danmark, så det er altså en ret udbredt sygdom. Og faktisk kan kønsvorter også smitte, selvom I bruger kondom.

Kønsvorter ligner lidt små stykker blomkål og kan både sidde indeni og udenpå din vagina, på hans penis, i numsen, på munden eller på hænder og fødder. Hvis du tror, du har fået kønsvorter, skal du skynde dig til lægen, hvor du kan blive behandlet.

Læs også: 4 skøre måder, du kan bruge til at fortælle ham, at du har fået en kønssygdom

Screening

Cirka 15 typer HPV kan udvikle sig til livmoderhalskræft. For HPV kan blive til en kronisk infektion, der kan blive til celleforandringer i din livmoder, som er forstadier til livmoderhalskræft. Men celleforandringer er IKKE det samme som livmoderhalskræft. Men hvert år laves der cirka 15.000 prøver med celleforandringer på kvinder i Danmark. Du har måske selv oplevet det? Eller en af dine veninder har haft det?

Det er derfor, vi skal til screening hos lægen hvert tredje år. Her får vi tjekket, om vi har celleforandringer. Så tager lægen et lille skrab fra din livmoder. Og i cirka 90 procent af prøverne er der ingen forandringer og altså ikke noget at være nervøs for.

Celleforandringer

Hvis din prøve viser celleforandringer, skal du til en gynækolog, der tager en lille biopsi, der kan vise ingen, lette, moderate eller svære celleforandringer. Og i værste tilfælde kan den vise livmoderhalskræft.

Ved de tre sidstnævnte skal du have foretaget en kegleoperation, hvor gynækologen fjerner det yderste af din livmoderhals og derefter til screening hver sjette måned for at sikre, at celleforandringerne er væk.

Hvis der er livmoderhalskræft i det væv, der bliver fjernet, skal du i behandling for kræft. Men det drejer sig altså om lidt under 400 kvinder om året i Danmark, der får livmoderhalskræft. Så der er MEGET langt fra celleforandringer til rent faktisk at have kræft.

HPV-vaccine

Siden 2009 er over en halv million danske kvinder blevet vaccineret mod livmoderhalskræft og kønsvorter med en HPV-vaccine, der får risikoen for livmoderhalskræft til at falde med 90 procent. Vaccinen er gratis og en del af børnevaccinen for unge piger fra 12 til 18 år, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man får den.

Det er ikke sikkert, du er under 18 år, når du læser det her. Og så skal du selv betale for den. Ifølge Netdoktor kan det godt betale sig at få HPV-vaccinen som ung eller voksen. OGSÅ hvis du har haft flere forskellige sexpartnere.

Debat om vaccine

Der har været en masse debat om HPV-vaccinen. Men Sundhedsstyrelsen, Lægestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler vaccinen og har faktisk lavet en hjemmeside sammen, der oplyser om HPV og vaccinen. Og ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner.

Forskere har undersøgt, om HPV-vaccinen er farlig. Og de har ikke kunnet finde nogen sammenhæng mellem HPV-vaccination og udvikling af de sygdomme, nogen ellers troede havde en sammenhæng med vaccinen.

HPV hos fyre

Fyre kan selvfølgelig også få en HPV-virus. Ellers ville vi jo ikke kunne blive smittede. Og HPV kan give fyre kræft i penis og give kønsvorter som hos kvinder. HPV-vaccinerne er også blevet afprøvet på fyre, hvor man kan se, at de virker. Og derfor vil drenge i 12-års alderen kunne få gratis HPV-vaccine fra 1. juli 2019.

Er du blevet klogere? Det håber jeg. Hvis du er i tvivl om noget som helst, kan du altid besøge stophpv.dk eller tale med din læge.