Må man spise kagedej?

Sund

Denne helt almindelige madvare bør du ALDRIG spise rå

Annemarie Friis Persson

Af Annemarie Friis Persson Skrevet den januar 10, 2019

Du ved sikkert godt, at der er visse madvarer, du bør undgå. Men kan du heller ikke lade være med at spise kagedej, når du bager? Du har sikkert hørt den før. Advarslen om, hvor farligt det kan være at spise kagedej. But let’s be honest ... Kagedej smager MINDST ligeså godt som den færdigbagte kage – hvis ikke bedre.

Læs også: Undgår du også disse madvarer uden grund?

Spoiler alert: Det er IKKE æggene

Hvis du er rigtig uheldig, kan du faktisk blive alvorligt syg af at spise kagedej. Det er ikke noget nyt, at æg er på listen over de madvarer, du ikke må spise rå. Men risikoen for rent faktisk at blive syg af at spise rå æg er i dag meget lille – i hvert fald i Danmark. Til gengæld er det mel, du bruger, når du bager kage, eller hvilket som helst andet hjemmebag, ofte råt. Og det er altså ikke blevet behandlet for colibakterier.

Det er nok de færreste, der spiser rå mel helt rent. Til gengæld er der mange, der spiser det tilsat lidt vand, smør og sukker. Men husk på, at melet stadig er råt, selvom du har blandet det til en lækker kagedej, der smager som noget, der burde være tilladt at spise. Du er altså nødt til at vente, til kagen er færdigbagt, hvis ikke du vil tage chancen.

Kage uden mel

Bare rolig – det behøver ikke at være helt slut med at slikke skeen ren, når du bager kage. Når nu det er rå mel og æg, der står i vejen for, at du kan fortsætte med din guilty pleasure og altså spise kagedej, kan du nemt fjerne et af problemerne ved at skifte melet i din kage ud med noget lignende. Der findes efterhånden mange gode alternativer til mel helt uden risiko for at blive smittet med colibakterier. Kiks eller varmebehandlet mel fungerer for eksempel helt fint. Og de rå æg kan du erstatte med pasteuriserede æg. Nemt!

Hvis du har lyst til kage eller nærmere at spise kagedej, men gerne vil være på den sikre side og undgå begge madvarer helt, kan du i stedet give dig i kast med en cheesecake. Den indeholder nemlig hverken mel eller æg, og du kan med god samvittighed smage på ALLE ingredienserne undervejs. Det er vist ingen hemmelighed, at vi elsker cheesecake her på redaktionen, især de lidt mere anderledes af slagsen. Har du for eksempel prøvet vores cheesecake med sour cream & onion-chips?