Må man spise orange abrikoser?

Sund

Derfor bør du ALDRIG spise tørrede abrikoser, når de er orange

Annemarie Friis Persson

Af Annemarie Friis Persson Skrevet den februar 19, 2019

Spiser du tørrede abrikoser? De orange af slagsen? Det skal du måske lade være med. Den orange farve er nemlig ikke frugtens naturlige farve – i hvert fald ikke, når den er tørret. Tørrede, orange abrikoser indeholder nemlig svovl, og det kan være sundhedsskadeligt. I Danmark må tørrede abrikoser dog kun indeholde en vis mængde svovl. Så bare rolig, du dør ikke af at spise dem. Men det er da altid meget rart at vide, hvad man putter i munden.

Læs også: Denne helt almindelige madvare bør du ALDRIG spise rå

Orange abrikoser

De ser så friske og indbydende ud – de tørrede, orange abrikoser. Men man skal ikke dømme en bog på dens omslag – især ikke når det handler om tørrede abrikoser. Abrikoserne er rigtigt nok orange, når de er friske. Men de mister altså deres flotte, orange farve, når de bliver tørret. Så for at holde på den orange farve bliver abrikoserne gasset med svovl, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Også selvom mængden af svovl er forholdsvis lille. Svovl kan nemlig udløse astmaanfald og andre allergiske reaktioner. I Danmark og resten af EU er der regulering på, hvor meget svovl de tørrede abrikoser må indeholde. I Danmark må tørrede abrikoser for eksempel maksimalt indeholde 2.000 milligram svovl per kilo. I USA er tallet lidt højere og abrikoserne mere gule. Alt er større i USA …

Abrikoser uden svovl

Hvis du elsker tørrede abrikoser og ikke er helt tryg ved tanken om, at du indtager svovl, når du får dig en lækker eftermiddagssnack, kan du i stedet købe de brune af slagsen. De er nemlig ikke blevet behandlet med svovl. De ser måske knap så friske og indbydende ud, som de orange gør. Men de smager altså mindst lige så godt. Og så er du også på den sikre side. Du skal dog være opmærksom på, at bare fordi de er brune, er de altså ikke økologiske. De findes selvfølgelig også.

Læs også: Derfor bør du sætte dine mandler i blød, inden du spiser dem