Er BMI ukorrekt

Sund

Derfor er BMI ukorrekt og misinformerende

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den april 12, 2018

…Er BMI ukorrekt?

BMI, BMI, BMI, BMI… Vi har fået tudet ørene fulde med, at BMI er en målestok for vores sundhed. Både læger og eksperter har snakket højt og længe om BMI. Body Mass Index, som BMI er en forkortelse for, er en formel, som bruges til at beregne forholdet mellem en persons vægt og højde. Dertil hører en skala, som indikerer, om man vejer for lidt, for meget eller er helt ‘normal’.

Det ville jo være en super målestok, hvis altså alle mennesker havde præcis samme størrelse knogler og muskler og i øvrigt var samme køn, men det er langt fra tilfældet. Derfor er BMI ukorrekt og misinformerende.

LÆS OGSÅ: Det siger dine bryster om dig

Derfor er BMI ukorrekt

BMI er ukorrekt som indikator for sundhed. Et af svarene på, hvorfor BMI er ukorrekt, ligger i, at vi allesammen er forskellige. Ideelt set, ‘bør’ du have et BMI på 18,5 til 25 for at være sund. Men BMI forholder sig udelukkende til højde og vægt og dermed ikke til hverken fedtprocent eller muskelmasse. Muskler vejer, og det samme gør fedt. Dette gør, at et højt tal på vægten ikke nødvendigvis indikerer, at du er overvægtig. Arnold Schwarzenegger har eksempelvis et BMI på 37,6, hvilket placerer ham som svært overvægtig i følge den famøse BMI-skala.

Ud med vægten

Vægt er en svær måde at afgøre sundhed på. Man kan eksempelvis sagtens være tynd og ‘undervægtig’ og samtidig have en høj fedtprocent. Dette er endnu et eksempel på, hvorfor BMI er ukorrekt som indikator for sundhed. Det er langt mere relevant at kigge på blandt andet fedtprocent, knogletykhed og den generelle kropskomposition, når vi skal måle vores sundhed.

LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt? Alkohol eller dessert?

Højde

Vi kan gøre meget for at ændre på vores vægt. Derimod kan vi intet gøre for at ændre på vores højde, hvilket vil sige, at vi kan blive snydt af BMI’et. Dette er den gode Arnold Schwarzenegger et glimrende eksempel på, da han netop har arbejdet sig op til at få kæmpe muskler, men på trods af det, stadig blot er 1.88 meter høj.

Så med alt dette sagt, synes jeg, at du skal finde dit BMI frem, pakke det sammen i en gammel plastikpose og sende det af sted til Amager Forbrænding, så det kan lide en bitter død sammen med alt det andet skrald, du ikke har brug for.

Kilde: medicalnewstoday.com