Derfor kan du godt være overvægtig og sund samtidig

Det er ikke umuligt at være både overvægtig og sund

author
Mathilde Brandborg

Det kan være, at dette kommer som en overraskelse for nogle: At være overvægtig og sund samtidig er ikke umuligt.

Tværtimod! Vi mennesker er bygget sådan op, at vi gerne vil se systemer og kasser og drage sammenhænge ud fra, hvad der virker logisk. Og et eller andet sted i al støjen fra medier, forældede bøger og snæversynede holdninger er vi kommet til at bilde os selv ind, at det logiske er, at alle overvægtige mennesker er usunde.

Men hvad betyder det egentligt at være sund? Har sundhed kun noget med dit BMI at gøre? Er det simpelthen din højde og din vægt, tryllet sammen i en magisk formel, der kan fortælle dig og hele verden, om du er sund eller ej? NO WAY!

Vi er forskellige

Okay, det er selvfølgelig er det ikke sundt kun at leve af McDonald’s og Kajkager. Men det siger ikke nødvendigvis særlig meget om din vægt, hvis du gør det. Nogle kan tyre den ene flødebombe ned efter den anden, uden at de tager på. Samtidig skal andre bare tænke på en frappuccino, og så stiger tallet på badevægten. Vi er alle sammen forskellige.

Det med forskellighed gælder for mange ting i og omkring os. Især vores psyke er forskellig og bliver påvirket forskelligt. Forskning viser rent faktisk, at det er en dårlig idé at lytte til for mange slankeopfordringer, da de kan være med til at destruere vores selvværd, vores forhold til mad og i sidste ende vores kroppe. Sundhed kan blive en hel besættelse for os. Det kan blandt andet lede til spiseforstyrelsen ortoreksi, som er kendetegnet ved et overdrevent og misfortolket forhold til det at leve sundt.

Derfor kan du godt være overvægtig og sund samtidig

Vi er som sagt alle forskellige. Vi har forskellige forudsætninger for at se ud, som vi gør. Nogle af de væsentligste faktorer, der spiller ind, når vi snakker om overvægt, er blandt andet det genetiske, metaboliske, psykologiske, kulturelle og sociale. Der er altså ikke nødvendigvis blot én årsag, hvilket vi oftest bliver fortalt.

Specielt de to førstnævnte årsager, genetiske og metaboliske, afkræfter fordommen om, at det IKKE er muligt at være overvægtig og sund på samme tid. Genetik har meget at sige om, hvordan dit fedt fordeler sig på kroppen, samt hvordan din appetitregulering er. Det metaboliske syndrom er grundlæggende en sammensætning mellem forskellige risikofaktorer, der resulterer i besvær med forbrænding af fedt og sukker. Denne ’tilstand’ er i høj grad arvelig, både genetisk, men også socialt.

Selvom du har svært ved at få vægten nedad, kan du sagtens have en sund livsstil med både regelmæssig motion og sund kost. Og det vigtigste for din sundhed er netop sund kost og motion!

Fat shaming er en stor tendens

Måske har du hørt om ordet fat shaming. Kort forklaret går det ud på, at man udskammer personer, fordi de er overvægtige. Det har i lang tid været socialt acceptabelt at dyrke denne form for kollektiv mobning, fordi der er en overbevisning om, at alle overvægtige mennesker lever af kage og er ligeglade med deres helbred.

Fat shaming medvirker til at skabe den her meget ensformige opfattelse af overvægtige mennesker. Og netop det bidrager til, at man bibeholder fordomme uden nogen kritisk sans.

Alt med måde

Det vigtigste i livet må være at være glad. Så hvis du spørger dig selv, sådan helt inderst inde, hvad der gør dig glad, og det er, at du nogle gange har lyst til en Kajkage fremfor en løbetur, så skynd dig ned til bageren, girl! 

LÆS OGSÅ: 6 tanker, folk har om overvægtige i fitnesscentret