Derfor lugter nogle prutter mere end andre

Der er en grund til at nogle prutter lugter mere end andre.

author
Søs Lytjohan

Du er, hvad du spiser, det er jo noget, man siger. Ikke tosset at være en lækker kage, siger jeg bare. Men man burde også sige, at du prutter, hvad du spiser. Men hvorfor lugter prutter? Og hvorfor er der nogle prutter, der lugter sygt dårligt, og nogen, der slet ikke lugter.

Er du en af dem, der virkelig prutter meget? Her finder du 7 grunde til, at du prutter hele tiden

Hvorfor prutter man?

Når du spiser mad, går din mave og tarme i gang med at nedbryde maden. Noget kommer ud, når du laver nummer to på toilettet, resten bliver til gasser i tarmen. Der er selvfølgelig en kringlet biologisk process, men summa summarum er, at det er sundt at prutte, fordi det betyder, at din fordøjelse virker. Alle prutter mellem ti og 20 gange om dagen.

Begynder du at prutte helt vildt meget, så snak lige med din læge. Det kan være, der er noget galt i din mave eller tarme – eller måske du bare spiser supermeget prutaktiverende mad.

Derfor lugter nogle prutter mere

Hvorfor lugter prutter så? Irriterende nok er der en del sundt mad, der er sætter gang i prutterne, og som får dem til at lugte fælt. Du ved, som lugten af rådne æg. Euw, vi kender det alle sammen.

Igen er det en biologisk grund til, at disse madvarer lugter, når de kommer ud som prut. Men hvis vi lige koger det lidt ind, så er det kulhydrater, der er skurken bag de lugtende prutter. Det er forskelligt fra person til person, hvordan ens mave nedbryder kulhydrater. Derfor er det heller ikke alle, der spiser broccoli, hvis prutter lugter.

Hvilke madvarer får putterne til at lugte?

Ja, nu nævnte jeg broccoli. Og jep, broccoli indeholder også kulhydrater. Kulhydrater kommer nemlig fra planteverdenen.

Nogle madvarer påvirker dog prutterne mere, og der kan du tænke i, hvordan de dufter rå. Løg har en kraftig duft, asparges, æbler, vandmelon og kål har også en kraftig duft, når de er rå.

Men ting som sukker, brød, pasta og mange morgenmadsprodukter og også syndere. For slet ikke at tale om mælk, yoghurt og fløde. Der er en grund til, at folk med laktoseintolerance slår ildelugtende prutter, hvis de spiser mælkeprodukter.

Spis lidt mere af …

Du kan også godt prutte af proteiner, men slet ikke så meget som de ovennævnte madvarer. Slet ikke. Men har du tendens til at prutte, så prøv at spise lyst kød som fisk, kylling og kalkun. Du kan også godt prøve at spise quinoa, der heller ikke sætter så stor gang i pruttemaskinen.

Kilde: Dailymail