skide inden eksamen

Sund

Derfor skal du altid skide inden eksamen

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den juni 22, 2018

Du skal til eksamen lige om lidt. Du er nervøs, du sveder, du har mundtørhed – og nu skal du skide. Du har oplevet scenariet før – du skal bare altid skide inden eksamen!

Det er ærlig talt en anelse ubelejligt. Du har sgu da ikke tid til at sidde på toilettet, du skal jo forberede dig. Men det er faktisk en god idé at lytte til kroppens behov – nu skal du høre hvorfor.

Men hvorfor skal du skide inden eksamen?

Vi har tidligere snakket om eksamensangst, og hvordan angst er en form for alarmsystem, kroppen sætter i gang, når den fornemmer fare. Det er faktisk lidt det samme, der sker, når du mærker din tarms rumlen inden eksamen.

Helt tilbage i tiden, dengang vi boede i huler og sagde “ug ug”, var vi primitive – men også styret af nogle basale, menneskelige funktioner. Blandt andet en funktion, som gjorde, at hvis vi blev mødt af et stort, truende dyr, ville vores krop automatisk ‘give slip’ på tarm- og blæreindhold. Det gjorde nemlig, at vi ville være i stand til at flygte fra situationen uden nogen form for forhindring i vores egen krop.

Tom tarm = topform

Faktisk er det rigtig smart, at kroppen vil af med tarmindholdet inden eksamen. Den vil nemlig gerne tømme tarmen for at være i stand til at sende alt blodet op til hjernen, så den kan koncentrere sig hundrede procent om den trussel, der udspiller sig.

Så hvis du går rundt og er irriteret over, at du altid skal skide inden eksamen, så vend det til noget positivt. Det er din krop, der reagerer helt naturligt – og det er en god idé at lytte til den. Hvis du derimod oplever decideret eksamensangst, skal du sørge for at få det behandlet. Det er nemlig ikke sundt for hverken krop eller sind.

 

Kilde: videnskab.dk