Har jeg brug for flere fibre?

Sund

Derfor skal du tilføje flere fibre til din kost

Rebeca Pons

Af Rebeca Pons Skrevet den januar 10, 2017

De fleste forbinder fibre med toiletbesøg, men din krop har rent faktisk behov for flere fibre. Der er bare den lille detalje, at din krop ikke fordøjer det. Det forbliver mere eller mindre det samme, fra når det forlader din tallerken, til når det ender i toilettet. Ikke særlig charmerende, we know.

Men lad os fortælle dig lidt om, hvorfor du burde tilføje flere fibre til din kost.

Der findes to forskellige slags fibre

De opløselige og de uopløselige. De fleste plantebaserede fødevarer indeholder en blanding af de to. De opløselige fibre bliver til en gel i maven og forsinker fordøjelsen, som hjælper på lavere kolesterol og blodsukker. Uopløselige fibre forbliver på den anden side uændret hele vejen til tyktarmen, hvilket gør afføringen blødere, så den nemmere kan glide igennem tarmen. Oh yes, we said it.

Uanset forskellene bliver fibrene ikke optaget i kroppen.

Hvorfor og hvordan skal du spise fibre?

Hvis du ofte springer din daglige dosis af fibre over, vil det let føre til forstoppelse, hvilket gør dine toiletbesøg pænt smertefulde og ubehagelige. Hvis du generelt spiser for lidt fibre, kan det gøre det svært at kontrollere dit blodsukker, og det vil gå ud over din appetit, fordi fibre regulerer hastigheden af fordøjelsen og er med til at gøre dig mæt.

Men du kan også få for meget af det gode. Hvis du får for mange fibre, kan det flytte maden gennem tarmene for hurtigt, hvilket vil betyde, at færre mineraler bliver absorberet fra maden. Det kan også betyde, at du vil få meget luft i maven, blive oppustet og få kramper.

LÆS OGSÅ: Disse madvarer kan også gøre dig oppustet.

Så hvad er den korrekte mængde?

Institute of Medicine anbefaler, at kvinder under 50 år indtager 25 gram fibre om dagen.

Dette er de bedste madvarer med et højt indhold af fiber

Bemærk, at mængden af fiber kan ændre sig, alt efter om råvarerne indtages rå eller kogte. Men prøv at inkorporer nogle af disse madvarer for at få flere fibre ind i din kost.

Flækærter

Fiber: 16,3 gram pr. 85 gram, kogte.

Flækærter bruges blandt andet i retten gule ærter. Du kan finde en opskrift her.

Linser

Fiber: 15,6 gram pr. 85 gram, kogte.

Find en opskrift med linser her.

Sorte bønner

Fiber: 15 gram pr. 85 gram, kogte.

Find en opskrift med sorte bønner her.

Limabønne

Fiber: 13,2 gram pr. 85 gram, kogte

Find en opskrift med limabønner her.

Artiskokker

Fiber: 10,3 gram pr. halve artiskok, kogte

Find en opskrift med artiskokker her.

Ærter

Fiber: 8,8 gram pr. 85 gram, kogte

Find en opskrift med ærter her.

Hindbær

Fiber: 8 gram pr. 85 gram, rå

Find en opskrift med hindbær her. Heldigvis er hindbær også lækre at spise for sig selv som snack.

Avocado

Fiber: 6,7 gram pr. halve avocado, rå

Find en opskrift med avocado her

 

Kilde: Greatist.com, Politiken, LouisesMadblog, JulieKarla, Valdemarsro, CoopOpskrifter, MitKokkeri