Derfor sveder nogle mere end andre

Foto/ Shutterstock

author
Emilia Jacobsen

Vi sveder, når vi har det er for varmt, vi sveder om natten, vi sveder, når vi træner. Ja, vi sveder altså ret meget – og det er heldigvis helt normalt og noget, der gælder for os alle sammen. Men hvorfor er det lige, at du sveder mere end din veninde? Eller at din kæreste sveder voldsomt meget i forhold til dig?

Mange faktorer spiller ind

Både køn, antallet af svedkirtler, varme, nervøsitet og træningsintensitet spiller ind i spørgsmålet om, hvor meget du sveder. Kvinder har flere svedkirtler end mænd, men mænds svedkirtler er mere aktive, og det har også noget at sige.

Selvom samme mængde svedkirtler aktiveres hos mænd og kvinder, sveder trænede mænd meget mere end trænede kvinder. Årsagen er, at kvinderne altså producerer mindre sved fra hver kirtel. Trænede mennesker sveder hurtigere, fordi de sveder tidligt i træningen, hvor deres kropstemperatur er lavere. Samtidig vil en stillesiddende person, der arbejder med samme intensitet varmes hurtigere op og vil svede lige så meget, hvis ikke mere.

Overvægtige mennesker sveder mere end normalvægtige, fordi fedt virker som en isolator, der får kroppens kernestemperatur til at stige.

Hvordan kan du kontrollere din sved?

På nogle punkter er det faktisk muligt for dig at kontrollere, hvor meget du sveder. Hvis du drikker meget kaffe, kan du for eksempel prøve at skære ned på kopperne, fordi koffeinen i kaffen øger svedmængden. Alkohol kan have samme effekt, så her kan du prøve at undgå for mange drinks.

Rygere kan også have en tendens til at svede mere, fordi nikotinen kan påvirke dine hormoner, din hud og din hjerne. Til sidst kan tøj lavet af syntetisk stof indfange varme og derfor få dig til at svede mere – her kan du gå efter de naturlige materialer som bomuld og hør i stedet.

Der findes også muligheder for at få sveden til at lugte bedre, hvis du sveder meget, og det lugter.

Kilde: Popsugar.com