hvide pletter på neglene

Sund

Dette er den rigtige årsag til, at du får hvide pletter på neglene

Mathilde Brandborg

Af Mathilde Brandborg Skrevet den april 26, 2018

Har du nogensinde prøvet at have sådan nogle små, irriterende, hvide pletter på neglene? Måske har du hørt noget med, at årsagen til de hvide pletter er kalkmangel. Mange tror nemlig, at kalkmangel er grunden til, at pletterne opstår. Det er også en del, der tror, at mælk kan ‘kurere’ pletterne.

De hvide pletter på neglene opstår dog tilsyneladende af en helt anden årsag end kalkmangel. Faktisk lader det til, at det ikke har noget som helst med kost at gøre.

Pletterne på dine negle kan altså ikke spå om din sundhed. Men hvad kan de så fortælle dig? Selvfølgelig opstår de hvide pletter på neglene ikke bare sådan uden videre. Der er en årsag til, at du får dem.

Det svarer faktisk lidt til, at du får et blåt mærke på neglen. Pletterne kommer nemlig, når du støder roden af din negl. Det kan for eksempel ske, hvis du bider negle eller slår den yderste del af dine fingre mod noget.

Det tager tid at komme af med neglepletterne

De hvide pletter på neglene vokser ud med neglen, hvilket vil sige, at det går forholdsvist langsomt. Det kan være lidt frustrerende at have sådan en ufrivillig, abstrakt manicure. Desværre tager det fire til seks måneder, inden pletten forsvinder. Og den forsvinder naturligvis kun, hvis du klipper den af med en neglesaks. I mellemtiden kan du jo sørge for at lakere dine negle med nogle fine farver, hvis du er træt af de hvide pletter.

Det gode er, at de hvide pletter du får på neglene, som udgangspunkt ikke er farlige eller skader neglen permanent. Men du bør behandle dine negle pænt, for de kan sagtens få skader, som forbliver permanente. Dette sker dog oftest, hvis du får påsat eller filet negle af en person, som ikke har ordentlig kendskab til opbygningen af neglen.

Neglesygdomme

Ud over negleskader påført grundet kosmetiske behandlinger, findes der en række neglesygdomme, som kan ødelægge neglen. Derfor er det en rigtig god idé at passe godt på dine negle. Det kan du først og fremmest gøre ved at holde godt øje med dem og pleje dem ofte.

Kilde: samvirke