Vægttab

Sund

Dette er det realistiske mål, når du starter på en sund livsstil

Rebeca Pons

Af Rebeca Pons Skrevet den juni 12, 2017

Når du går i gang med en ny sund livsstil, er det svært at vide, hvad du kan forvente. Bliver du fem kilo lettere på en uge? Hvilket mål er realistisk, at du sætter? Det kan virkelig ødelægge din motivation, hvis du har en forventning om, at det går på én måde, hvis det  langt fra er virkeligheden. Derfor er det SÅ vigtigt, at du sætter realistiske mål.

Et realistisk vægttab er et vægttab, du bevarer. Det er ikke sundt for dig, hvis du har tendens til yoyo-vægt. Du burde derfor fokusere på at gøre det til en sundere livsstil i stedet for at tabe dig. Der er langt større chance for, at du opnår succes med det, hvis du ser det som en livsstilsændring. Derudover er det generelt godt for dig og dit helbred, hvis du begynder at leve sundere. Du vil få det langt bedre. Men hvad er så et realistisk mål for din nye sunde livsstil?

Det kan du forvente

Allerførst kan du forvente at føle dig bedre tilpas i kroppen. Du vil føle dig mindre oppustet, når du spiser sundt og træner. Du vil højst sandsynligt også opleve, at du får mindre hovedpine, da du spiser mindre sukker, der ofte er synderen, når det gælder hovedpine. Du vil samtidig også sove bedre, da du bliver træt i kroppen af træning. Disse tre ting burde være en motivation i sig selv. Men hvis det ikke er nok, og du føler, at du har et behov for at tabe dig, så er det godt at vide, hvad du kan sætte af samlet mål.

Her taler vi altså om det samlede mål, ikke hvad du mister af centimeter på kroppen den første uge.

Et realistisk og sundt vægttab er 10 til 15 procent af kropsvægten. 

Ifølge en undersøgelse er den mest almindelige forventning at tabe omkring 33 procent af startvægten. For eksempel at gå fra 90 til 60 kilo. Når folk ønsker at tabe sig, forventer de altså at tabe tre gange mere, end hvad der er realistisk muligt for de fleste. No wonder, hvorfor så mange har svært ved at blive tilfredse med dem selv. Vi er fuldstændig urealistiske omkring, hvad der er muligt og sundt for os. Så i stedet for at være stolt af, at du er startet på at leve sundt, spænder du ben for dig selv og forventer en helt masse, der ikke er muligt.

Hvorfor er vi så urealistiske? 

Når du går i gang med at leve sundt, baserer du sikkert dine forventninger på solstrålehistorier fra blandt andet glansbilleder på Instagram, om folk der har tabt sig rigtig mange kilo. Men de personer er altså undtagelser, og vi kan ikke alle sammen være undtagelser.

Disse billeder på Instagram starter derfor med at være vores alles motivation, og du begynder at danne billeder i hovedet, hvor du forestiller dig store forandringer i dit liv. Først et vægttab og så får du overbevidst dig selv om, at dit liv bliver langt bedre. Men er et vægttab virkelig årsagen til et bedre liv? Næppe. Det går lidt hånd i hånd med, at du heller ikke kan købe dig til lykke.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Mere om