Forskning: Jomfruhinden findes ikke i virkeligheden

author
Mathilde Brandborg

Som pige er du altid blevet fortalt, at det kan gøre ondt, når du første gang skal have sex. Årsagen hertil er tilsyneladende, at ‘jomfruhinden’ skal ‘punkteres’, så samlejet kan gennemføres. De fleste af os har nok aldrig rigtig tænkt videre over det. Eller også har vi tænkt alt for meget over det. Det har måske været et hot emne i mange venindegrupper – for der er noget mystisk over den jomfruhinde. Den virker lidt udefinerbar. Det er der faktisk en helt reel årsag til: Jomfruhinden findes ikke i virkeligheden.

Men det kan da ikke passe, kan det? Når nu vi har læst om den i samtlige bøger, magasiner, debatter og opslag, hvordan kan den så pludselig bare være en løgn?

Sandheden om den såkaldte jomfruhinde

Har du også altid undret dig over, hvordan det var muligt at have menstruation før din seksuelle debut? Altså, hvis den der skide jomfruhinde virkelig var der, ville det så ikke være lidt vanskeligt for alt blodet af komme ud? Jo, det ville det!

Jomfruhinden findes ikke i virkeligheden – det ved vi nu, men hvad er det så, der gemmer sig derinde, for det kan jo godt gøre ondt, når man har sex første gang, så et eller andet må der da være. Tja, det er jo ikke bare et langt, dybt, støbt hul, vi har mellem benene. Der findes nogle hudfolder derinde – og der er ingen fast opskrift på, hvor mange og hvor store de er. Men faktum er, at det muligvis er dem eller den, du mærker, når du første gang har sex, og det ‘strammer’ lidt.

Læs også: Derfor skal du ikke være pinlig over dine skedeprutter

Jomfruhinden findes ikke i virkeligheden – den anses som en misdannelse

Der er altså ikke tale om en hinde, der dækker hele skedeåbningen. Det KAN ske, at den gør det. Men det sker faktisk kun hos 0,1 procent af piger og anses som en misdannelse, da den i så fald vil forhindre menstruationsblod i at komme ud. Det kan skabe komplikationer, hvilket betyder, at man opererer den væk, hvis den dækker skedeåbningen fuldstændigt og dermed lever op til sit “forkerte” navn ‘jomfruhinden’.

De hudfolder, du eventuelt mærker, kan til gengæld sidde på en måde i skedens åbning, at det medfører smerte, når man har sex første gang. Men det er langt fra hos alle, det forekommer. Det samme gælder blødninger. Faktisk er det kun under halvdelen af alle piger, der bløder, når de har sex første gang.

Læs også: 5 ting, folk siger, som ALTID gør dig usikker

Måske har du undret dig over, hvorfor du ikke oplevede smerte eller blødninger i forbindelse med din seksuelle debut. Det har du jo hele livet fået at vide, at du burde. Det har altid været et populært samtaleemne i teenageårene. Nogle har måske berettet om, at det gjorde sindssyg ondt første gang. Det vigtigtste er, at du ikke ser på dig selv som forkert, hvis ikke du kan genkende disse historier fra dine egne erfaringer. Det er lige så normalt ikke at mærke eller se noget som helst.

Så. Næste gang du hører nogen sige ordet ‘jomfruhinde’, kan du grine lidt for dig selv velvidende, at det er et fejlagtigt og outdatet begreb.